AFP or licensors

Gasprijs stijgt voorlopig niet, ondanks koudeprik

Ook al is het voor het eerst dit jaar koud geworden, toch lijkt de gasprijs niet te stijgen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Elindus, energieleverancier van aardgas en elektriciteit voor ondernemers, bevestigt dat de gasprijs weinig reageert op de eerste winterprik. 

Vorig jaar waren we in deze periode volop aan het nadenken over hoe hoog we onze thermostaat zouden zetten om toch maar niet verrast te worden door een torenhoge energiefactuur. Die prijs schommelde toen tussen 130 en 140 euro per megawattuur (MWh) en nu al een hele tijd tussen de 40 en 45 euro per MWh.

Ook al is het koud geworden deze week, we zijn veel minder bezorgd omdat de gasprijs niet lijkt te stijgen. Matthias Detremmerie, gas- en energietrader bij Elindus, ziet ook dat de gasprijs weinig reageert op de eerste winterprik. De prijs blijft stabiel.

Dat komt onder meer doordat er een dalende gasvraag is bij de bedrijven. "Een belangrijke oorzaak is de economie die het industrieel heel erg slecht doet, mogen we stellen", legt Detremmerie uit in "De ochtend" op Radio 1. "Vorig jaar werd de vraag voor een stukje gereduceerd op basis van die heel hoge prijs, de consumenten begonnen hun gedrag daar aan aan te passen. Dit jaar zien we dat de vraag bij de industrie lager is." 

Voorraad gas

Onze voorraden zijn ook goed gevuld. "Die gasreserves waar Europa heel sterk op teert blijven op recordhoogtes", benadrukt Detremmerie. En dat is een belangrijk verschil met de winter van vorig jaar. 

"Vorig jaar was het nog moeilijker omdat het het eerste jaar was dat we zo sterk geconfronteerd werden met het wegvallen van Russisch gas. We moesten voor het eerst kijken of we voldoende zelfbevoorradend konden zijn via import van LNG enzovoort. Dat was de eerste keer de grootste stresstest op het gassysteem in Europa, om te zien of we voldoende hadden. Nu zien we door die economische malaise dat er industrieel wel wat gasvraag is weggevallen." 

Hierdoor staan we er dus beter voor dan vorige winter. De prijs blijft wellicht stabiel de komende maanden. Detremmerie verwacht dat de prijzen in december zelfs nog iets lager zullen liggen dan in november. "Maar heel veel zal daar niet meer afgaan", voegt hij er in Het Nieuwsblad aan toe. "Ik geloof wel dat we de bodem bereikt hebben." 

Toch raadt hij ons af om onze thermostaat weer hoger te zetten. "Elke kWh die niet verbruikt wordt moet ook niet betaald worden. We blijven er voorstander van om zo weinig mogelijk te verbruiken, maar het gaat niet meer zo'n impact hebben als vorig jaar natuurlijk." 

Meest gelezen