Jager die lichaam van Jürgen Conings vond in bos, krijgt 2 maanden cel omdat zijn beelden rust van familie verstoorden

De jager die in 2021 het lichaam van Jürgen Conings vond in een bos, heeft 2 maanden cel gekregen omdat via hem beelden van het lichaam in het blad Bild in Duitsland verschenen. Volgens de rechter heeft hij daardoor de rust van de familie van Conings verstoord. Lichte celstraffen worden in ons land in de praktijk niet uitgevoerd, de jager moet dus niet naar de gevangenis.

De 67-jarige jager die in juni 2021 het lichaam van de gevluchte militair Jürgen Conings vond, is door de rechtbank in Tongeren veroordeeld tot twee maanden cel en verschillende boetes. De man krijgt de celstraf en een boete van 2.000 euro omdat beelden van het lichaam in de media kwamen en daardoor de rust van de rouwende familie van Conings werd verstoord. 

Even terug naar de zomer van 2021. In de nasleep van de affaire Conings, die met een aantal zware wapens vertrok uit de kazerne van Leopoldsburg en verschillende politici en virologen bedreigde, vond een jager het lichaam van de gezochte militair. Hij filmde het lichaam en verstuurde die beelden, ook naar de familie van Conings. 

Dat nieuws kregen enkele journalisten te horen, onder wie een journalist van het Duitse blad Bild. Met die journalist kwam de jager overeen dat hij hem de beelden zou bezorgen na de begrafenis en enkel met toestemming van de familie.

De jager liet de journalist zijn e-mailadres in zijn gsm zetten, maar die laatste maakte van het moment gebruik om de beelden naar zichzelf te mailen en ze te publiceren. De jager werd dan ook niet vervolgd voor de verspreiding van de beelden, maar wel omdat die de nabestaanden troffen. 

Verboden wapenbezit

Omdat de speurders niet meteen een gestolen FN P90-machinegeweer vonden in de buurt van het lichaam van Conings, voerden ze een huiszoeking uit bij de zestiger. Daar troffen ze een hoop munitie en enkele omgebouwde wapens aan. Die aanpassingen waren in overtreding met de wapenwetgeving. Daarvoor krijgt de jager nu dus een boete van 2.400 euro. 

De rechtbank sprak de man wel vrij voor een geval van verkeersagressie en de bedreiging van vier mannen in 2020. Hij reed toen langs een takelwagen die met zijn grootlichten aan reed. De jager zou de takelwagen daarom met stenen bekogeld hebben. De bestuurder van de takelwagen achtervolgde hem door het bos en trommelde daarvoor drie vrienden op. Aan zijn jagershut kwam het tot een woordenwisseling. De jager haalde daarbij een speelgoedwapen boven en dreigde ermee om het te gebruiken. 

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be. Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be. Kinderen kunnen terecht bij Awel op het gratis telefoonnummer 102 of via chat op Awel.be.

Meest gelezen