Justitie

Celstraf voor jager die beelden lichaam Jürgen Conings verspreidde

Leonard ‘Nard’ Houben.© Karel Hemerijckx

Jager Leonard ‘Nard’ Houben (67) is veroordeeld voor het doorspelen van beelden van het lichaam van Jürgen Conings aan de media. Volgens de rechter komt het verspreiden van de gruwelijke beelden neer op belaging van de familie.

Shauni Deferm

Jager Leonard ‘Nard’ Houben (67) trof de voortvluchtige militair Jürgen Conings in 2021 dood aan in het Dilserbos. Hij filmde het lichaam met zijn telefoon. Die beelden kwamen daarna in handen van de Duitse krant Bild terecht. Volgens de Tongerse rechter verstoorde hij daardoor de rust van de nabestaanden van Conings, wat hem op een celstraf van 2 maanden met uitstel en een boete van 2.000 euro komt te staan.

Conings ging op 17 mei lopen met tal van wapens uit de legerkazerne van Leopoldsburg en dreigde met een terroristische aanslag tegen ‘virologen’. De klopjacht die volgde, zou weken duren. Tot Houben per toeval op het levenloze lichaam van Conings botste. Hij haalde zijn telefoon boven en filmde het lijk.

‘Ik wilde een bewijs hebben voor de familie dat ik het lichaam gevonden had’, luidt zijn uitleg.’ Ze waren al weken met 500 man naar hem aan het zoeken, dat is toch niet niets?’. Maar de gruwelijke beelden werden die avond al getoond bij de Duitse krant Bild, wat erop wees dat Houben de gruwelijke beelden doorspeelde en zo de rust van de nabestaanden van Conings verstoorde, oordeelde de onderzoeksrechter. De jager werd vervolgd en moest voor de rechter verschijnen.

De Tongerse procureur was tijdens de behandeling van de zaak overtuigd dat Houben daarvoor veroordeeld moest worden. ‘Het is duidelijk dat hij bewust het filmpje van Conings verspreidde. Hij had het via Whatsapp naar verschillende mensen doorgestuurd en hij verkocht het aan de Duitse krant Bild. Hij wist dat hij daarmee de rust bij de nabestaanden van Conings zou verstoren’, klonk het.

Houben kwam met een ander verhaal. Hij stond er naar eigen zeggen zelf van te kijken dat de Duitse journalisten het filmpje in handen hadden. ‘Ik had die journalist gezegd dat ik, voor ik de beelden zou doorsturen, eerst toestemming wilde hebben van de familie van Conings, maar dat de man zijn e-mailadres al in mijn telefoon mocht opslaan. Ik heb hem daarom mijn gsm gegeven. Wat hij toen gedaan heeft, weet ik niet. Ik vond het wel lang duren, want ik heb wel drie keer mijn telefoon terug gevraagd. Dat kunnen heel wat mensen bevestigen, zelfs de tante van Conings zelf want zij stond naast me.’

Bewijsmateriaal

Ook zijn advocate, Yasmine Driessen, vroeg de vrijspraak voor de belaging. ‘Toen hij Conings vond, heeft hij meermaals de politie gebeld, maar hij kreeg nergens gehoor. Hij heeft uiteindelijk een filmpje gemaakt als bewijs om nadien een agent in de buurt te kunnen gaan zoeken.’

Volgens haar heeft hij de familieleden door de feiten nooit belaagd, omdat Houben zelf niet verantwoordelijk is voor de verspreiding ervan. De Tongerse rechter oordeelde hier anders over. ‘Ik heb de motivering van de rechter nog niet kunnen lezen omdat het vonnis nog niet beschikbaar is voor inzage’, reageerde Driessen kort na de uitspraak.

Verboden wapenbezit

Houben werd bij aanvang van het onderzoek nog verdacht van de diefstal van een P90-machinegeweer dat Conings bij zich droeg. Later werd het wapen in het bos teruggevonden, zonder DNA-sporen van Houben. Voor die feiten werd hij dus niet vervolgd. In de nasleep van het onderzoek naar het P90-wapen, werden er tijdens een huiszoeking wel andere verboden wapens gevonden. Daarvoor krijgt de jager bijkomend een geldboete van 2.400 euro opgelegd.

Tot slot stond hij ook voor de rechter voor bedreigingen na een discussie tijdens een verkeerssituatie. ‘Ik werd door die mannen achtervolgd, dus ik liet uit schrik een speelgoedgeweertje van mijn kleinzoon zien, dat is al. Ik heb uiteindelijk tot twee uur ’s nachts in het bos gewacht uit schrik dat ze zouden terugkomen’, zei Houben. Daarvoor kreeg hij de vrijspraak omdat er volgens de rechter niet onrechtmatig gehandeld is.