De Veestal - Jenny Montigny
© MSK Gent

MSK in Gent stelt nieuw project met artificiële intelligentie voor: praten met schilderijen

In het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent kun je voortaan praten met een schilderij. Het gaat om een pilootproject van de Gentse onderneming Lean Mean Learning Machine die zich focust op artificiële intelligentie (AI). Het eerste schilderij waarmee je kunt praten is "De Veestal" van Jenny Montigny, waarop een boerin afgebeeld staat. 

Altijd al eens willen praten met een schilderij? Dat kan vanaf vandaag in het MSK in Gent. Het museum en de Gentse onderneming Lean Mean Learning Machine werkten samen aan een pilootproject om bezoekers te laten kennis maken met schilderijen door middel van AI. "We werden benaderd door Lean Mean Learning Machine. Zij zijn al langer bezig met AI en wilden die technologie introduceren in een museum. Net rond die periode zagen we ook andere voorbeelden vanuit het buitenland. De timing was dus perfect", aldus Madelein Descamps van het MSK.

"In het Van Gogh Museum in Nederland bijvoorbeeld werkten ze ook al eens met artificiële intelligentie. Maar voor ons land is het een primeur", zegt Descamps.

Videospeler inladen...

Simpele werking

De werking is simpel. "Lean Mean Learning Machine heeft voor het schilderij een klein kastje geplaatst met daarop een knop en microfoon. Je kan de knop indrukken terwijl je in de microfoon je vraag stelt. Er zitten ook boxen in het kastje met een stem die antwoorden geeft. Geen vraag is te gek voor het apparaat. Je kan vragen stellen over Jenny Motigny, de stijl van het werk, maar ook over de cijfers van pi."

MSK zocht al langer nieuwe manieren om het publiek te bereiken. "We weten dat mensen graag bijleren op een andere manier dan louter teksten lezen in een museum. Door mensen vragen te laten stellen aan een schilderij, komen we te weten wat de bezoekers graag willen weten over de kunst." 

In de toekomst komt er nog een schilderij bij. Het gaat om het werk de "Zittende vrouw bij het venster" van Rik Wouters. De vrouw in het schilderij kan dan antwoorden op alle vragen van de bezoekers.

Meest gelezen