archieffoto (geen Ducasse-appel)
imagebroker.com

Maak kennis met de Ducasse: de nieuwe appelsoort uit Wallonië die weldra in de winkels ligt

Binnenkort ligt een nieuwe appelsoort in de winkels. De Waalse producentengroep Pommes et Poires de Wallonie heeft de "Ducasse" voorgesteld, een biologische appel die door het Waalse landbouwonderzoekscentrum CRA-W (Centre wallon de Recherches agronomiques) werd ontwikkeld.

De nieuwe variëteit is een kruising tussen de Reinette Libotte en de Rubinola, die allebei geselecteerd werden voor hun resistentie tegen schurft, een schimmelziekte die fruitbomen aantast.

Al verschillende jaren doet het CRA-W in Gembloers (in de provincie Namen) onderzoek naar het behoud van oude en lokale fruitsoorten, maar ook naar de ontwikkeling van nieuwe variëteiten.

Net als de Coxybelle die uit dit onderzoeksprogramma voortkwam, is de "Ducasse" aangepast aan de klimaatomstandigheden, steviger, beter bestand tegen ziekten, heeft de appel een goede smaak en is de variëteit geschikt voor teelt met weinig productiemiddelen, zegt de sectorvereniging IFEL-W (Interprofession Fruits et Légumes de Wallonie). Sinds 2020-2021 zijn ongeveer 16.000 van de appelbomen geplant.

Meest gelezen