Zeg niet windsurfen tegen golfsurfen: correcties en aanvullingen in november

De nieuwsombudsman verzamelt hier correcties en relevante aanvullingen bij de berichtgeving van VRT NWS. Ze worden vaak gemeld door aandachtige lezers, kijkers of luisteraars. De focus ligt vooral op opmerkingen in verband met radio- en tv-programma's. Correcties en aanvullingen bij online artikels of posts op sociale media worden in het artikel of de post zelf verwerkt, maar kunnen hier ook een vermelding krijgen.

nws-ombudsman
Ombudsman
Correcties en aanvullingen

Aanvulling bij reportage over personeelstekort in woonzorgcentra

In "Het journaal" van 29 oktober van 13 uur en 19 uur klaagde het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk Vlozo aan dat uitzendkantoren en freelanceplatformen veel geld verdienen aan het tekort aan medewerkers in de zorgsector. De kantoren en platformen zouden medewerkers die in dienst zijn van woonzorgcentra daar weglokken, om ze daarna tegen veel hogere tarieven als interim of zelfstandige aan te bieden. Dat kost de werkgever in sommige gevallen tot drie keer meer.

Federgon, de federatie van private arbeidsbemiddelaars en HR-dienstverleners, kreeg in de reportage geen kans om te reageren op de kritiek van VLOZO. Federgon wijst erop dat er een verschil is tussen uitzendkantoren en freelanceplatformen. Een zorgkundige in de uitzendsector heeft in de praktijk doorgaans geen hoger brutoloon dan iemand in vast dienstverband. 

"De prijs die aan het uitzendkantoor moet worden betaald, ligt hoger dan het brutoloon omdat er ook andere kosten inzitten. Een uitzendkantoor neemt een winstmarge, maar rekent ook kosten door die een werkgever uiteindelijk ook moet betalen boven op het loon van zijn vast personeel, zoals zoals sociale bijdragen, bedrijfsvoorheffing, vakantiegeld, eindejaarspremie, verzekeringskosten, opleidingskosten, etc", zegt Federgon. De federatie wijst er ook op dat veel zorgkundigen bewust voor uitzendarbeid kiezen, omdat ze dan zelf kunnen kiezen wanneer ze werken.

Geen voorloper van cricket op "De korenoogst" van Bruegel

In "VRT NWS laat" van 13 november was er een gesprek over het wereldkampioenschap cricket in India. Het anker zei dat op het schilderij "De korenoogst" van Pieter Bruegel uit 1565 een primitief potje cricket te zien is. Dat blijkt niet te kloppen. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om ganswerpen. Dat is geen voorloper van cricket. Ook in het artikel op de website is dit gecorrigeerd.

Detail van "De korenoogst" van Bruegel

Componist van "Die Fledermaus" is Johann Strauss Jr.

In "De afspraak" van 8 november werd verkeerdelijk gezegd dat Richard Strauss Jr. de componist is van de komische operette "Die Fledermaus". Dat moet Johann Strauss Jr. zijn. Johann Strauss Jr. (1825-1899) is de bekendste telg van de Weense muzikale familie Strauss. Hij is bekend als Walsenkoning en schreef ook operettes. Richard Strauss (1864-1949) is een Duitse componist en geen familie. In de uitzending werd ook gezegd dat het verschil tussen opera en operette is dat er in een operette nooit iemand doodgaat. Operettes zijn vaak luchtiger dan opera's, maar het grote verschil is dat er in operettes gesproken dialogen zijn en dat opera's volledig gezongen worden. Er zijn ook komische opera's waarin niemand sterft.

Golfsurfen is niet hetzelfde als windsurfen

"Sportweekend" sloot op 5 november af met beelden van de Belgische kampioenschappen golfsurfen in Spanje. Er werd echter verkeerdelijk gezegd dat het om windsurfen ging. Bij windsurfen is er een zeil gemonteerd op de surfplank, bij golfsurfen is dat niet zo. 

Lachgas is geen stikstofmonoxide

Op 30 oktober verscheen een filmpje over lachgas in Brussel. Een aantal Brusselse burgemeesters wil dat de verkoop van het gas aan particulieren wordt beperkt, omdat het bij verkeerd gebruik schadelijk kan zijn voor de gezondheid. In de ondertiteling van het filmpje werd lachgas omschreven als stikstofmonoxide, maar dat is niet correct. De correcte chemische omschrijving van lachgas is distikstofoxide.

Beatle John Lennon overleed in 1980

In "Het journaal" van 2 november was een nieuw nummer van de Beatles te horen dat dankzij artificiële intelligentie tot stand kwam. Om 19 uur sloop in de introtekst een fout. Het anker zei dat John Lennon het nummer schreef toen de Beatles nog samen waren, maar dat klopt niet. Hij schreef het toen de band al acht jaar uit elkaar was. In de reportage zat ook nog een fout. Om 19 uur en in "Laat" werd gezegd dat John Lennon overleed in 1981, maar dat moet 1980 zijn. 

Tim Burton is niet de geestelijke vader van Sjakie en Alice

Op 2 november zat in "Het journaal" van 19 uur een fout in de reportage over de expo van Tim Burton in Tour & Taxis. Er werd gezegd dat Burton "de geestelijke vader" is "van personages als Sjakie en de chocoladefabriek, Edward Scissorhands en Alice in Wonderland". Burton regisseerde deze films, maar hij is niet de geestelijke vader van al deze verhalen en personages. "Sjakie en de chocoladefabriek" is een verhaal van Roald Dahl. De geestelijke vader van "Alice in Wonderland" is Lewis Carroll. Tim Burton bedacht samen met Caroline Thompson wel Edward Scissorhands.

Meest gelezen