© AP

Koning Charles op klimaattop: “De aarde behoort ons niet toe, maar wij behoren toe aan de aarde”

De Britse koning Charles III heeft de deelnemers aan de VN-klimaattop COP28 in Dubai vrijdag opgeroepen om snel actie te ondernemen tegen de klimaatverandering. Charles hoopt dat de klimaattop “een kritisch omslagpunt naar echte transformatiemaatregelen” kan zijn. “De aarde behoort ons niet toe, maar wij behoren toe aan de aarde.”

jvh
Bron: BELGA

“In 2050 zullen onze kleinkinderen ons niet vragen wat we gezegd hebben. Ze moeten leven met de gevolgen van wat we gedaan hebben, en wat we niet gedaan hebben”, zei de koning ten overstaan van een zaal vol wereldleiders.

De monarch waarschuwde voor onverschilligheid nu het ene klimaatrecord na het andere sneuvelt. “We doen een enorm, angstaanjagend experiment waarbij alle ecologische omstandigheden in één keer veranderd worden, in een tempo dat veel hoger ligt dan de natuur kan bijbenen”, klonk het. Ondanks enkele lichtpuntjes worden de alarmsignalen nog te vaak genegeerd, stelde Charles.

Charles staat sinds jaar en dag te boek als een voorvechter voor natuur en milieu. Als troonopvolger opende hij nog COP21 in Parijs. Als koning moet hij echter politiek neutraal zijn en de lijn van de Britse regering aanhouden. Die kondigde onlangs nog omstreden plannen aan om de olie- en gaswinning uit de Noordzee op te schalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer