© Peter Hilz

Hoogste aantal jobs getroffen door faillissementen in tien jaar in Vlaanderen

Van januari tot en met november zijn in Vlaanderen 10.968 banen verdwenen door bedrijfsfaillissementen. Dat is het hoogste aantal in tien jaar, zegt het handelsinformatiekantoor GraydonCreditsafe vrijdag. Kleinhandel, horeca en bouw zijn het zwaarst getroffen.

Bron: BELGA

Het jobverlies komt voort uit 5.757 faillissementen die tijdens de eerste elf maanden van het jaar werden uitgesproken in Vlaanderen. Het aantal faillissementen ligt zo ruim 10 procent hoger dan in dezelfde periode in 2022. De cijfers vormen nog maar eens een bevestiging dat Vlaanderen op weg is naar een jaarrecord. Tijdens het vorige recordjaar, 2013, gingen er op elf maanden tijd 5.621 ondernemingen failliet. Binnen Vlaanderen liggen de provincies Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen op recordkoers. 

In heel België werden tot en met november 9.783 bedrijven failliet verklaard, 8,8 procent meer dan in dezelfde periode in 2022. “Het wordt steeds duidelijker dat we - na de dalingen gedurende de covidperiode - opnieuw aansluiten bij de cijfers die we voor de covidperiode waarnamen”, stelt het handelsinformatiekantoor. “Zowel tijdens de maand oktober als november meten we meer uitspraken dan in diezelfde maanden in 2019.”

Bij al die faillissementen gingen 19.212 banen verloren. Het grootste faillissement tot nu toe was dat van Makro in januari, met volgens de tabellen van GraydonCreditsafe 1.826 jobs.

Op sectorniveau verdwenen de meeste banen in de Belgische kleinhandel (3.507 na elf maanden), gevolgd door de horeca (3.472, bijna een derde meer dan een jaar eerder). “De fel geteisterde horecasector blijft na corona, de loonindexering en de gestegen energiekosten zware schade oplopen”, stelt GraydonCreditsafe. De bouwsector staat op drie, met tot nu toe 2.782 verdwenen banen na faillissementen. Inzake aantal faillissementsuitspraken stevenen de bouw en de transportsector op jaarrecords af.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer