Themabeeld© Russian Railways/TASS/Sipa USA

Oekraïne eist aanvallen op treinen op in oosten van Rusland

De Oekraïense inlichtingendienst SBU zegt twee sabotage-operaties uitgevoerd te hebben op treinen die in de Russische deelrepubliek Boerjatië, meer dan 5.000 km van Kiev, brandstof vervoerden. Dat zegt een bron binnen de Oekraïense ordedienst. Moskou beschouwt de ontploffing van de goederentrein als een terreurdaad, schrijft Kommersant.

Bron: BELGA

Sinds het begin van de Russische inval in februari 2022 voerde Kiev al verschillende aanvallen uit op Russisch grondgebied, maar deze aanslag is de eerste die op duizenden kilometers van het front gebeurt.

De eerste aanval gebeurde in de nacht van woensdag op donderdag, in de Severomoejsk-tunnel. Die tunnel is met 15 km de langste van Rusland. Volgens de Oekraïense bron werden vier springtuigen tot ontploffing gebracht toen de trein passeerde. Een stuk spoorweg waarheen het treinverkeer werd afgeleid na de eerste aanval, werd bij een tweede aanslag geviseerd. 

De tunnel ligt op de Baikal-Amoerspoorweg, een spoorlijn die parallel aan de trans-Siberische spoorlijn ligt. De SBU probeert de Baikal-Amoerspoorverbinding uit te schakelen, klinkt het.

De Russische spoorwegen hadden het donderdag op Telegram over een brand op een trein die brandstof vervoerde. Het spoorverkeer werd omgeleid, maar verder waren er geen gevolgen, klinkt het nog. Er kwam nadien geen officiële informatie meer uit Moskou over het incident.

Het Telegram-kanaal Baza, dat dicht bij de Russische veiligheidsdiensten zou staan, maakt vrijdag wel melding van “sabotage” die geleid heeft tot ontploffingen op twee treinen in Boerjatië. Net als Kommersant schrijft ook Baza dat een onderzoek voor terrorisme geopend is. 

Iets eerder op vrijdag hadden de autoriteiten de arrestatie gemeld van een Russische Italiaan die door de Oekraïense militaire inlichtingendienst GUR gerekruteerd zou zijn en die verdacht wordt van sabotage. Hij wordt beschuldigd van een aanval met drones op een Russische militaire luchthaven in juli, en van een ontploffing die tot de ontsporing van een goederentrein leidde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer