“Als ooit blijkt dat je homo bent, ben je hier niet meer welkom”: Riadh Bahri vertelt in ‘Het huis’ over moeilijke relatie met zijn vader en dood van zijn zus

Maandag is Riadh Bahri te gast in ‘Het huis’. Het nieuwsanker vertelt openhartig over de moeilijke relatie met zijn vader en hoe de dood van zijn zus hem voor het leven heeft getekend.

Fie Dries
Bron: VRT

Riadh begint “strontnerveus” aan de aflevering en beweert “niet geslapen” te hebben. “Ik heb het gevoel dat ik op vakantie ga. Precies alsof ik er maandenlang naar uitgekeken heb. Positieve stress met een heel klein beetje gezonde angst.”

Eric en Riadh maken een tussenstop onderweg naar Het huis. Riadh volgt momenteel een vliegopleiding. Daarom verrast Eric hem met een vlucht in een sportvliegtuigje van de vliegclub in Grimbergen naar Het huis. “Het valt zeker niet vaak voor dat de gast hier sneller is dan jij?”, vraagt Riadh lachend wanneer hij Eric opwacht aan de poorten van Het huis.

© VRT

LEES OOK. Het heftige parcours van Coely: “Doorheen de pijn en het leed, leef ik”

Turbulente vader-zoonrelatie

Bahri bekent zich mentaal voorbereid te hebben voor zijn passage en is duidelijk klaar om zijn verhaal te vertellen. En wat een verhaal. Het begint bij zijn vader, Kamel, die afkomstig is uit een klein gehucht in Tunesië. Hij was een veeleisende, autoritaire man.

“Hij kon je in twee zinnen met de grond gelijkmaken. Hij was verbaal heel sterk, dus je moest opletten wat je deed en hoe je de dingen zei om te vermijden dat die vulkaan zou uitbarsten”

Riadh Bahri

Nieuwsanker

Papa Kamel had het moeilijk met de coming-out van zijn enige zoon. “Onze computer was ooit kapot en een vriend van mijn vader had die hersteld. Toen ik thuiskwam, zat papa in de woonkamer en lag heel de vloer vol met geprinte foto’s van naakte mannen. Mijn surfgeschiedenis als 15-jarige, op zoek naar zichzelf”, aldus een geëmotioneerde Riadh. “En dan stelde hij me de vraag of ik voor de mannen was. Ik ontkende dat en na een paar minuten zei hij: Oké, het is goed. Maar als het ooit zo is, ben je hier niet meer welkom.”

Zijn ouders scheidden en Riadh verbrak alle contact met zijn vader. Maar wanneer die stervende is, zoekt het nieuwsanker hem toch nog eens op. “Toen ik de woonkamer binnenkwam, lag hij in de zetel en was hij onherkenbaar. Hij stond recht, pakte me vast en zei: Sorry, het spijt mij. Maar wat hem speet, weet ik niet. Ik heb daar een uur gezeten en zelfs op de rand van de dood hadden wij niet de mogelijkheden om met elkaar te praten.”

Riadh Bahri openhartig over de relatie met zijn vader in de fotokamer.© VRT

LEES OOK. William Boeva eerlijk over worstelingen en horrorbehandelingen: “Dokters hebben tegen mijn ouders erge dingen gezegd”

Overlijden zus

Alsof Riadh het al niet zwaar genoeg heeft, wordt bij zijn zus Raoudha op veertienjarige leeftijd leukemie vastgesteld. Op haar achttiende overlijdt ze. Hij zegt dat het hem getekend heeft voor het leven maar dat hij het toch enigszins positief probeert te bekijken.

“Ik ben voor een groot deel het product van wat er die dag gebeurd is”, vertelt Riadh. “Zonder de dood van mijn zus zou ik een totaal ander mens geworden zijn.” Dat is zijn manier om het overlijden een plaats te geven. “Want je kan zo’n gebeurtenis anders geen zin geven. Als je het geen zin geeft, is het zinloos en verschrikkelijk.”

De voorlaatste aflevering van ‘Het huis’ met Riadh Bahri is maandag 4 december om 20.45 uur op VRT 1 te zien.

Tijdens het middagmaal vertelt Riadh over het overlijden van zijn zus.© VRT

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer