© AP

Amerikaanse federaal rechter schorst verbod op TikTok in Montana

Een Amerikaanse federale rechter heeft donderdag tijdelijk een verbod op het gebruik van TikTok in de staat Montana geschorst. Dat verbod zou in januari 2024 ingaan, maar de rechter oordeelt dat de populaire app veel kans maakt om de lopende rechtszaak te winnen.

Bron: BELGA

Greg Gianforte, de gouverneur van Montana, ondertekende in mei een wet die TikTok, een dochteronderneming van de Chinese techgroep ByteDance, verbiedt. De wet verplicht Apple en Google om TikTok vanaf 1 januari 2024 niet meer aan te bieden in hun mobiele applicatiewinkels, op straffe van een boete van 10.000 dollar per dag per overtreding.

TikTok stapte naar de rechter om het verbod aan te klagen. “We vechten het ongrondwettelijke TikTok-verbod van Montana aan om ons bedrijf en om de honderdduizenden TikTok-gebruikers in Montana te beschermen”, zo deelt het Chinese bedrijf mee.

Federaal rechter Donald Molloy heeft het verbod nu geschorst tot de zaak ten gronde wordt gepleit. Molloy zei dat het waarschijnlijk is dat TikTok en zijn gebruikers de zaak zullen winnen, omdat het erop lijkt dat de wet niet alleen het recht op vrije meningsuiting schendt, maar ook in strijd is met het feit dat kwesties van buitenlands beleid het exclusieve domein zijn van de federale overheid.

“Het huidige dossier laat er weinig twijfel over bestaan dat de wetgevende macht en de procureur-generaal van Montana meer geïnteresseerd waren in de opvallende rol van China in TikTok dan in de bescherming van consumenten in Montana,” zei Donald Molloy in zijn vonnis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer