© REUTERS

België maakt 2 miljoen euro vrij voor nucleaire veiligheid in Oekraïne

De federale regering maakt 2 miljoen euro vrij om de nucleaire veiligheid in Oekraïne te waarborgen via het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist.

Bron: BELGA

De Russische troepen in Oekraïne vallen geregeld aan vanuit of in de buurt van kerncentrales. Dat is onder meer het geval in Zaporizja, een stad in het zuidoosten van Oekraïne, waar de grootste kerncentrale van Europa staat. De IAEA drukte al meermaals zijn bezorgdheid uit over de situatie daar. De kerncentrale viel de afgelopen maanden al meermaals zonder stroom en koeling. 

Het internationaal Atoomenergieagentschap is permanent aanwezig in de vijf grootste kerncentrales van Oekraïne en levert ook beschermingsmateriaal en technische expertise. België draagt daar 2 miljoen euro aan bij, besliste de federale regering vrijdag. Dat bedrag “is bedoeld om een nucleair incident te vermijden dat een radiologische impact zou hebben in Oekraïne en daarbuiten”. 

De federale ministerraad zette vrijdag ook het licht op groen voor een nieuwe bijdrage van 10 miljoen euro voor ‘Grain from Ukraine’, het programma dat Oekraïens graan ondanks blokkades op de Zwarte Zee weer tot in landen met voedselonzekerheid moet krijgen. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez kondigde die steun eerder al aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer