Winterprik in het land: hier kun je dit weekend skiën en sleeën

In het eerste weekend van de meteorologische winter worden we in het hele land meteen getrakteerd op een winterprik. Aan de kust en in West-Vlaanderen is er sneeuw gevallen en op de Hoge Venen kunnen wintersporters zelfs in de latten klikken.

Wim Verhaert

Na het herfstweer van de voorbije weken heeft de winter zijn intrede gemaakt. Zaterdag blijft het - met uitzondering van enkele winterse buien boven het westen van het land - droog en verwacht het KMI in Vlaanderen maximumtemperaturen net boven het vriespunt, gevolgd door een nieuwe nacht met vrieskou. “Zondag passeert een zone met eerst wat sneeuw, die dan overgaat in winterse neerslag”, zegt weerman David Dehenauw. “In Vlaanderen kan dit tot 2 centimeter sneeuw opleveren, maar op sommige plaatsen valt er wellicht niets. Toch is het opmerkelijk dat er begin december al geskied kan worden in ons land. Dit is mooi meegenomen, want vaak gebeurt dat pas in januari, en sommige jaren sneeuwt het onvoldoende of blijft het niet lang genoeg koud om de skipiste open te stellen.”

LEES OOK. Sneeuw kleurt West-Vlaanderen wit, morgen kan de rest van Vlaanderen aan de beurt komen

Het witte poeder zal niet gedurende lange tijd blijven liggen, want na het weekend is de winterprik alweer voorbij. “Vanaf maandag stijgt de temperatuur tot 4 graden en in de tweede helft van de week gaat het kwik verder omhoog richting 10 graden”, weet Dehenauw.

De toeristische dienst van de Oostkantons meldt dat er op dit moment tot 15 centimeter sneeuw ligt op de hoogste punten van de Hoge Venen: op de website worden alle wintersportcentra opgelijst, inclusief de hoeveelheid sneeuw. “We hebben nog geen gegevens ontvangen van wintersportcentra die hun deuren al geopend hebben, wanneer wijzigingen worden doorgegeven zullen we die informatie updaten”, zegt een woordvoerder.

(Lees verder onder de foto)

Er ligt al heel wat sneeuw in de Hoge Venen.© BELGA

Skiën en sleeën in Ovifat

Alleen in Ovifat zal er geskied kunnen worden, met dank aan de sneeuwkanonnen die de voorbije dagen overuren draaiden. “Dit weekend openen we de deuren voor wintersporters”, klinkt het bij de uitbater, die honderden dagjestoeristen verwacht. Op 2 en 3 december zijn drie pistes beschikbaar: kinderen en oudere sleeliefhebbers kunnen zich uitleven op de gele rodelbaan, terwijl skiërs zowel de blauwe piste als de groene piste kunnen gebruiken. “Onze moeilijkste afdaling, de rode piste, blijft voorlopig gesloten omdat er nog niet voldoende sneeuw ligt.”

PODCAST. MEER WEER met Frank Deboosere: “Het wordt plots ijskoud. Tot -5 graden dit weekend”

Wat zo’n dagje moet kosten? Wie met de auto komt, kan voor 5 euro zijn voertuig net naast de piste stallen. Ter plaatse een slee (10 euro) of skilatten, stokken en schoenen (20 euro) huren is mogelijk bij Dethier Ski. Volwassenen die geen lid zijn, betalen 5 euro om toegang te krijgen tot de rodelbaan en skipistes, voor kinderen jonger dan 12 jaar is dat 3 euro. Om een hele dag gebruik te kunnen maken van de skilift, tel je 30 euro neer. Omdat ook de interne mens versterkt moet worden, kan je tussen de afdalingen door een hapje eten of je opwarmen met chocomelk of glühwein in Le Barraski.

Piste de ski Ovifat, rue de la piste 1 in Ovifat.

Sleeën in Baraque de Fraiture

Voor sleepret kan je terecht in Baraque de Fraiture. Ook Chalet de La Station is open voor wie wil opwarmen met snacks en drankjes. Langlaufen en skiën is omwille van te weinig sneeuwval nog niet mogelijk. Als er toch nog wat sneeuw zou vallen, kan de piste last-minute nog geopend worden, al lijkt de kans voorlopig klein. Houd de Facebook-pagina in de gaten voor meer updates.

Piste de Baraque de Fraiture, Baraque de Fraiture 6 in Vielsalm.

LEES OOK. Opgelet bij deze koude temperaturen: op nieuwe wegen wordt geen zout gestrooid

Bij skiclub Manderfeld in Büllingen kunnen toeristen – als de weergoden dat toestaan – terecht voor begeleide sneeuwschoenwandelingen, maar momenteel ligt op die hoogte nog niet voldoende sneeuw. “Het is koud en op enkele plaatsen is het sneeuwpak 5 tot 10 centimeter dik, maar hier en daar komt het gras nog piepen”, zegt voorzitter Marcel Vaessen. “Het is hier, op een hoogte van 560 meter, nog een beetje te vroeg om te langlaufen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER