© Shutterstock

Twee tieners planden terroristische aanslag op kerstmarkt van Leverkusen, twintiger had plannen voor Hannover

In Duitsland zijn deze week twee tieners gearresteerd die volgens het Openbaar Ministerie plannen hadden om een terroristische aanslag te plegen op de kerstmarkt van Leverkusen. Er zou sprake zijn van ‘islamitische motieven’. Ook in Hannover werd een twintiger gearresteerd die plannen had voor een aanslag op de kerstmarkt van Hannover.

Sofie Geusens

Het Openbaar ministerie van Neuruppin en van Düsseldorf voeren momenteel een onderzoek naar twee tieners die een terroristische aanslag zouden beraamd hebben op een kerstmarkt en een synagoge. In Wittstock, in de deelstaat Brandenburg, werd de 16-jarige Rasul M. gearresteerd. Volgens Der Spiegel is hij een Russische staatsburger van Tsjetsjeense afkomst. Zijn vermoedelijke medeplichtige is de 15-jarige Duits-Afghaanse Edris D. Hij werd door de politie gearresteerd in Leverkusen, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen die grenst aan ons land.

Volgens de speurders zouden de twee begin december een aanslag hebben willen plegen. In chats op de app Telegram zouden ze gesproken hebben over ‘mogelijke doelwitten’. Daarbij keken ze naar een kerstmarkt en een synagoge. Uiteindelijk kozen ze de kerstmarkt van Leverkusen en een synagoge in Keulen. Ook de manier waarop ze de aanslag zouden plegen werd besproken. Zo dachten ze aan een aanval met een vrachtwagen of brandstichting met molotovcocktails. Voor die laatsten zou de benzine al gekocht geweest zijn. De plannen van de tieners zouden volgens experts, geciteerd in Duitse media, nog in een vroeg stadium geweest zijn.

Volgens Holger Heming van het Openbaar ministerie hadden de twee een “zeer specifiek denkmodel”, dat gebaseerd was op de doelen en methoden van Islamitische Staat. Na de aanslag zouden ze ook het plan gehad hebben om naar Afghanistan te reizen en zich aan te sluiten bij de IS-afsplitsing Khorasan Province. Rasul M. zou bij de staatsveiligheid al bekend geweest zijn door het verspreiden van propagandamateriaal en in Brandenburg stond hij al te boel als een zogenaamd relevant persoon in de Islamitische scène.

LEES OOK. “Slachtoffers van terreuraanslag 22 maart moeten nog vijf jaar de tijd krijgen om steun voor medische kosten te vragen”

Ook kerstmarkt in Hannover

In Helmstedt, in de buurt van Hannover, is op 21 november ook een 20-jarige Irakees opgepakt. De politie zou informatie gehad hebben over het feit dat hij van plan was een gewelddadige aanslag te plegen. Hij zou zich daarvoor focussen op de kerstmarkt van Hannover. Hij zou mensen met een mes hebben willen aanvallen. Ook hier zou er sprake geweest zijn van ‘islamitische motieven’ en zou hij IS steunen.

De man zou op 1 december 2023 uitgewezen worden uit Duitsland, maar daar had hij voor zijn arrestatie geen weet van volgens de politie.

Risico op aanslag reëel

Door de oorlog tussen Hamas en Israël zijn de Duitse veiligheidsdiensten in opperste staat van paraatheid. Op woensdag omschreef Thomas Haldenwang, voorzitter van het Federale Bureau voor de Bescherming van de Grondwet (BfV), het risico op jihadistische aanslagen in Duitsland als “reëel” en “hoger dan het in lange tijd is geweest”.

De binnenlandminister van de deelstaat Noordrijn-Westfalen Herbert Reul benadrukte dat de veiligheidsdiensten hun ogen moeten openhouden op kerstmarkten, maar dat het publiek niet bang moet zijn. “De veiligheidsautoriteiten zijn alert, beschikken over goede netwerken en wisselen snel informatie uit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER