Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Hevige sneeuwval eist dodelijk slachtoffer in Duitsland en legt vliegverkeer in München plat, ook problemen in Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië

Hevige sneeuw zorgt voor problemen in Duitsland. Het treinverkeer is verstoord en de luchthaven van München heeft alle vluchten tot zondagochtend 6 uur geschrapt. Ook op de weg is er chaos: een verkeersongeval in Baden-Württemberg eiste een dodelijk slachtoffer. Ook in andere Europese landen zorgt hevige sneeuwval voor problemen.

Duitsland krijgt sinds deze week te maken met een ijzige kou. Op verschillende plaatsen in het zuiden en zuidoosten van het land zorgt dat voor typische winterse taferelen, met een dik sneeuwtapijt in de hoger gelegen delen van het land. 

Maar de hevige sneeuw zorgt ook voor problemen, voornamelijk in de deelstaat Beieren. De luchthaven van München schrapt alle vluchten tot en met zondagochtend 6 uur. Vrijdag moesten er ook al 150 vluchten geschrapt worden. 

In de regio zitten duizenden huishoudens zonder stroom, doordat omgevallen bomen bovenleidingen hebben vernield. Het Zugspitze-gebied, een skigebied op de grens met Oostenrijk, moest al een dag na de opening van het seizoen worden gesloten. Toegangswegen zijn afgesloten, liften zijn stilgelegd en er is acuut lawinegevaar.

Ook het spoorverkeer in Zuid-Duitsland is zwaar getroffen. Er zijn vertragingen en annuleringen, zegt een woordvoerster van de Duitse spoorwegen zaterdag. Het centraal station in München is niet bereikbaar.

Het treinverkeer in München is ook zwaar verstoord door de sneeuw.

De hevige sneeuwval heeft ook tot chaos in het verkeer geleid in het zuiden van Duitsland. Lokale media melden dat een 54-jarige automobilist om het leven kwam, nadat hij met zijn wagen was geslipt op een gladde snelweg in Baden-Württemberg. De bestuurder knalde tegen een medeweggebruiker en overleed ter plekke.

Ongevallen en stroomuitval in Oostenrijk

Ook in Oostenrijk zorgt de sneeuw voor hinder. Vooral in Tirol zorgt de nieuwe sneeuwval voor verkeersproblemen. De Brennersnelweg richting Innsbruck was een tijdlang afgesloten door vrachtwagens die vastzaten in de sneeuw. Ook de Brennerstraße, de weg richting de Brennerpas, was zaterdagochtend afgesloten. Ook het treinverkeer ondervindt grote problemen. 

Er is ook lawinegevaar in Tirol. Vrijdag werd het waarschuwingsniveau opgetrokken tot 3. “Sneeuw is niets ongewoons in Tirol. Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn, vooral in het wegverkeer, en je snelheid aan te passen aan de omstandigheden”, benadrukt Elmar Rizzoli, hoofd van het Tiroler Centrum voor Crisis- en Rampenbeheersing.

Ook in Zwitserland ondervindt het trein- en luchtverkeer problemen door de hevige sneeuw. De luchthaven van Zürich waarschuwt op X, het voormalige Twitter, dat vertragingen en geschrapte vluchten niet uitgesloten zijn.

Markus Kl'mper/picture-alliance/dpa/AP Images

In Tsjechië heeft de sneeuw ook heel wat verkeershinder en stroomonderbrekingen veroorzaakt. Vooral de regio Zuid-Bohemen, aan de grens met de Duitse deelstaat Beieren, kreeg het zwaar te verduren. Afgelopen nacht viel daar tot 75 centimeter sneeuw.

De winterse prik veroorzaakte dan ook file, onder andere tussen de steden Praag en Brno. Ook het spoorverkeer ondervond hinder. Volgens de energieleveranciers zijn 15.000 gezinnen afgesloten van het elektriciteitsnet.

BEKIJK - Sneeuwpret in de omgeving van München:

Videospeler inladen...

Meest gelezen