© BELGA

Red Flames spelen na gelijkspel tegen Schotland volgende week in Nations League om mogelijke groepswinst

De olympische droom leeft nog. Ook na het 1-1-gelijkspel tegen Schotland spelen de Red Flames volgende week dinsdag tegen Nederland om mogelijke groepswinst in deze Nations League. Al zijn ze daarvoor ook afhankelijk van wat de Engelsen zullen doen in hun laatste wedstrijd.

Valerie Van Avermaet

De Red Flames hebben het (nog) nooit echt luidop uitgesproken, toch leeft de olympische droom stiekem wel in de groep. De speelsters en coach houden hun discours van “match per match” aan. Maar nu ze zo dicht bij de Final Four van de Nations League zijn, speelt een mogelijk olympisch ticket toch in hun achterhoofd. In die Final Four met alle groepwinnaars van de A-divisie pakken behalve Frankrijk twee van de drie teams een olympisch ticket.

Nederland ook gelijk

Tegen de Schotten was een gelijkspel het hoogst haalbare. De Flames hadden het knap lastig met hun tegenstander. Tegen toplanden Nederland en Engeland stuntten ze telkens in eigen huis. Dit keer was het King Power at den Dreef-stadion weer uitverkocht, maar de sfeer en het spel waren opvallend minder dan tijdens de vorige wedstrijden. Het ontbrak de Flames aan de agressiviteit en de duelkracht, die er de vorige wedstrijden wel waren.

Never change a winning team was nochtans het credo van bondscoach Ives Serneels voor deze laatste thuiswedstrijd. Enkel Amber Tysiak keerde terug in de ploeg door de blessure van Laura De Neve, voor de rest was het basiselftal hetzelfde als tegen Engeland vorige maand. Ook de tactiek bleef ongewijzigd: een 5-3-2 en mikken op de omschakeling. De Flames waren echter iets te slordig waardoor hun verticale passes er te weinig uitkwamen.

Tot Kees op het halfuur dan toch alle linies doorbrak met een prachtige steekbal op Wullaert. De kapitein combineerde met Deloose en legde daarna de bal perfect terug op de vrijstaande Detruyer. Die maakte haar derde goal in twaalf wedstrijden -toch een aanwinst in deze Nations League. En weer een assist voor Wullaert dus.

© Isosport

Foutje Evrard

De Flames leken zo op weg naar een vlotte zege, maar dat was buiten een afstandsschot van de Schotten gerekend. De bal vloog richting midden van het doel en was te pakken, maar Evrard raakte er niet bij. Toch een halve blunder.

Daarna was het Wullaert, die zoals zo vaak, de ploeg bij de hand nam. Een laag schot was net niet hard genoeg en twee corners van de kapitein van de Belgen leverden ook gevaar op. Ze zakte daarna wat lager uit om het spel mee te verdelen, maar dat bracht geen soelaas. Serneels bracht nog Delacauw en Janssens in en koos zo duidelijk voor meer snelheid in zijn ploeg, maar het bleef harken en zwoegen voor de Belgen. Een doelpunt viel niet meer. De Flames moesten het de voorbije wedstrijden in deze Nations League vooral hebben van stilstaande fases, maar die versierden ze deze keer te weinig.

Ondanks het gelijkspel is alles wel nog mogelijk voor de Flames. De Belgen tellen met nog één wedstrijd te gaan twee punten minder dan Nederland en Engeland, die de groep leiden met negen punten. Mits winst dinsdag tegen Oranje kunnen ze eventueel nog groepswinnaar worden. Al is de derde plek ook nog een mogelijkheid.

Serneels: “Correcte uitslag”

Bondscoach Ives Serneels lijkt niet meteen meer in de groepswinst te geloven. “Ik denk dat Engeland gaat winnen in Schotland”, bekende de bondscoach vrijdagavond in Leuven. “Wij moeten onze wedstrijd analyseren, ons niveau opkrikken en voor een resultaat naar Nederland trekken.”

De Flames leverden tegen Schotland niet hun beste wedstrijd in deze campagne af. “Na negentig minuten is dit een correcte uitslag. We speelden tegen een heel sterk Schotland. We hadden het moeilijk met hun intensiteit. Uiteindelijk moeten we tevreden zijn met dit punt.”

© BELGA

Wullaert: “Simpelweg een mindere dag”

“We hadden simpelweg een mindere dag”, bekende aanvoerster Tessa Wullaert na afloop. “Op een goeie dag moeten we altijd van Schotland kunnen winnen.”

Vooral in het openingskwartier hadden de Schotten de bovenhand. Het Belgische doelpunt viel uit de lucht. “Ik had het nochtans op voorhand gezegd tijdens mijn speech, dat we moesten opletten vanaf de eerste minuut. Schotland startte agressief en daarna klommen we vanuit het niets op voorsprong. Het was zeker niet onze beste wedstrijd. Er was te weinig diepgang, te weinig agressiviteit.”

Justine Vanhaevermaet beleefde een lastige avond op het Belgische middenveld. “Hun middenvelders gingen vaak hoog doordekken en in balverlies creëerden zij vaak het overwicht, waardoor het moeilijk was om alles gesloten te houden. Tegen een agressieve ploeg als Schotland moet alles honderd procent juist verlopen en dat was vandaag niet het geval.”

Aangezien Engeland in extremis nog won van Nederland, behouden de Flames enkel nog een waterkans op de groepswinst en de kwalificatie voor de Final Four. “Dinsdag moeten we vooral naar onszelf kijken en focussen op onze eigen wedstrijd. Wat er elders gebeurt, hebben wij helaas niet onder controle.”

© Isosport

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer