© BELGA

Red Flames spelen volgende week in Nations League om mogelijke groepswinst na gelijkspel tegen Schotland

De olympische droom leeft nog. Ook na het 1-1-gelijkspel tegen Schotland spelen de Red Flames volgende week dinsdag tegen Nederland om mogelijke groepswinst in deze Nations League. Al zijn ze daarvoor ook afhankelijk van wat de Engelsen zullen doen in hun laatste wedstrijd.

Valerie Van Avermaet

© Isosport

De Red Flames hebben het (nog) nooit echt luidop uitgesproken, toch leeft de olympische droom stiekem wel in de groep. De speelsters en coach houden hun discours van “match per match” aan. Maar nu ze zo dicht bij de Final Four van de Nations League zijn, speelt een mogelijk olympisch ticket toch in hun achterhoofd. In die Final Four met alle groepswinnaars van de A-divisie pakken behalve Frankrijk twee van de drie teams een olympisch ticket.

Tegen de Schotten was een gelijkspel het hoogst haalbare. De Flames hadden het knap lastig met hun tegenstander. Tegen toplanden Nederland en Engeland stuntten ze telkens in eigen huis. Dit keer was het King Power at den Dreef-stadion weer uitverkocht, maar de sfeer en het spel waren opvallend minder dan tijdens de vorige wedstrijden. Het ontbrak de Flames aan de agressiviteit en duelkracht, die er de vorige wedstrijden wel waren.

Never change a winning team was nochtans het credo van bondscoach Ives Serneels voor deze laatste thuiswedstrijd. Enkel Amber Tysiak keerde terug in de ploeg door de blessure van Laura De Neve, voor de rest was het basiselftal hetzelfde als tegen Engeland vorige maand. Ook de tactiek bleef ongewijzigd: een 5-3-2 en mikken op de omschakeling. De Flames waren echter iets te slordig waardoor hun verticale passes er te weinig uitkwamen. Tot Kees op het halfuur dan toch alle linies doorbrak met een prachtige steekbal op Wullaert. De kapitein combineerde met Deloose en legde daarna de bal perfect terug op de vrijstaande Detruyer. Die maakte haar derde goal in twaalf wedstrijden — toch een aanwinst in deze Nations League. En weer een assist voor Wullaert dus.

© Isosport

Foutje Evrard

De Flames leken zo op weg naar een vlotte zege, maar dat was buiten een afstandsschot van de Schotten gerekend. De bal vloog richting midden van het doel en was te pakken, maar Evrard raakte er niet bij. Toch een halve blunder.

Daarna was het Wullaert die, zoals zo vaak, de ploeg bij de hand nam. Een laag schot was net niet hard genoeg en twee corners van de kapitein van de Belgen leverden gevaar op. Ze zakte daarna wat lager uit om het spel mee te verdelen, maar dat bracht geen soelaas. Serneels bracht nog Delacauw en Janssens in en koos zo duidelijk voor meer snelheid in zijn ploeg, maar het bleef harken en zwoegen voor de Belgen. Een doelpunt viel niet meer. De Flames moesten het de voorbije wedstrijden in deze Nations League vooral hebben van stilstaande fases, maar die versierden ze deze keer te weinig.

Ondanks het gelijkspel is alles wel nog mogelijk voor de Flames. De Belgen staan derde en tellen met nog één wedstrijd te gaan een punt minder dan Nederland en Engeland. Mits winst dinsdag tegen Oranje kunnen ze eventueel nog groepswinnaar worden, maar dan mag Engeland niet winnen in Schotland. Opmerkelijk: als Engeland zich plaatst voor de Spelen gaat het als Groot-Brittannië naar Parijs. Met eventueel dus Schotse spelers in de selectie.

Wullaert: “Dinsdag moet het beter”

Tessa Wullaert: “We misten agressiviteit. We mogen blij zijn met 1-1, want we stonden er niet vandaag. We kenden een moeilijke dag. Op een goeie dag winnen we wel van een team als Schotland. We moeten zulke wedstrijden gewoon ook aanvatten zoals tegen een Nederland of een Engeland, met meer agressiviteit. We leken dit keer een beetje overdonderd, nochtans wisten we dat Schotland een stug team met veel duelkracht is. We leken ook wat vermoeid. Daar zijn we niet tevreden mee. We wilden winnen. Dinsdag zal het beter moeten, dan zal het nog moeilijker zijn. Nederland zal zeker willen winnen en zo revanche willen pakken tegen ons.”

België: Evrard, Cayman, Kees, Tysiak, Deloose, Missipo, De Caigny, Vanhaevermaet, Blom (69’ Janssens), Wullaert, Detruyer (69’ Delacaux).

Schotland: Maciver, Docherty, Corsie, Clark, Brown (69’ Gallacher), Emslie (58’ Hanson), Kerr, Cuthbert, Thomas (58’ Harrison), MacLean (69’ Lauder), Evans (81’ Davidson).

Doelpunten: 31’ Detruyer (1-0), 34’ Cuthbert (1-1)

Gele kaarten: 52’ Corsie

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer