© AFP

“Onverklaarbare verschillen” bij vier stembureaus in Nederland: moeten stemmen opnieuw geteld worden?

De Tweede Kamer in Nederland komt zaterdag onverwacht bijeen om te beslissen over een mogelijke hertelling van stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Aanleiding daarvoor zijn “onverklaarbare telverschillen” bij vier stembureaus in Tilburg. Er is sprake van een telverschil van meer dan 15 stemmen, meldt het Nederlandse persagentschap ANP vrijdagavond.

wver
Bron: Telegraaf, Belga

Er komt dan ook geen algehele hertelling van álle uitgebrachte stemmen bij de verkiezingen, meldt VVD-Kamerlid Ulysse Ellian op X. Hij is voorzitter van de commissie voor het onderzoek van de geloofsbrieven.

(Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling. Voor een geldige stemming zijn ten minste 76 aanwezige Kamerleden nodig, het zogeheten quorum. Het gaat om de oude samenstelling van de Tweede Kamer. De nieuwe Tweede Kamer wordt volgende week geïnstalleerd. Stemt de Kamer in met de hertelling, dan zal dat dit weekend nog gebeuren.

Vooral voor de linkse partijen D66 en de SP kan het spannend worden. D66 verloor een restzetel aan de socialisten vanwege 160 stemmen verschil. D66’er Tjeerd de Groot krijgt dan mogelijk toch nog een Kamerzetel, waarschijnlijk ten koste van SP’er Michiel van Nispen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER