© Stad Antwerpen, foto: Frederik Beyens

Archeologen leggen middeleeuwse aanlegplaats bloot aan Scheldekaaien in Antwerpen

Aan de Scheldekaaien in Antwerpen hebben archeologen een middeleeuws stukje haven ontdekt. Ter hoogte van de afdaken aan het Zuiderterras vonden ze de overblijfselen van de stadsmuur en de middeleeuwse aanlegplaats "Bierwerf". Daarnaast ontdekten ze ook muren en vloeren van de havenhuizen die tegen de stadsmuur waren gebouwd.  Iedereen kan er dit weekend nog een kijkje gaan nemen. 

Op dit moment worden de Scheldekaaien heraangelegd. Tijdens het archeologisch onderzoek werd de middeleeuwse aanlegplaats "Bierwerf" gevonden, ook "Bierhoofd" of "Houten Hoofd" genoemd. Het was een van de belangrijkste aanlegsteigers waar de schepen voor anker gingen in de middeleeuwen, vanaf 1200. "De Bierwerf maakte eeuwenlang deel uit van havenactiviteit aan de Schelde", legt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) uit. 

"De Scheldestad was toen een belangrijk economisch en cultureel centrum. Hier werd vanouds het bier gelost door de bierschepen. Door de bloeiende handel werden de aanlegplaatsen telkens vergroot en de poorten vernieuwd. Door de aanpassingen onder de Franse bezetting en de rechttrekking van de Scheldekaaien op het einde van de 19de eeuw, verdween de imposante façade en het alom gekende redezicht. De weinige overblijfselen hiervan zijn daarom een belangrijke laatste getuige van de middeleeuwse kaailijn van Antwerpen", aldus De Wever. 

Redezicht van Antwerpen van J. B. Vrients uit 1616

Archeologen legden ook resten bloot van de oudste stadsmuur, die dateert uit 1300. Ze vonden ook een hoekpijler van de Grote Bierpoort, dat is de poort waarlangs Napoleon zijn intrede deed in Antwerpen. "Het is hier dat Napoleon in 1803 voor het eerst voet aan wal zette in Antwerpen", vertelt schepen voor stadsontwikkeling en de haven Annick De Ridder (N-VA). "Die maakte van Antwerpen uiteindelijk een echte moderne haven en liet er het allereerste havendok aanleggen. Het is nu aan het ontwerpteam om te bekijken of en hoe de archeologische vondsten van stadsmuren en poorten zouden kunnen opgenomen worden in het ontwerp van dit gedeelte van de kaaivlakte.”

Aankomst van Napoleon en Joséphine in Antwerpen via de Grote Bierpoort in 1803
MAS-collectie

Dit weekend kunnen voorbijgangers nog een blik werpen op de archeologische resten. Die werden intussen zo goed mogelijk gedocumenteerd. Vanaf maandag zullen de onderzoeksputten worden opgevuld. Meer informatie vind je terug op deze website.

De vloer van een havenhuis, achteraan zijn blauwe Delftse tegels van de haard te zien
© Stad Antwerpen, foto: Frederik Beyens
© Stad Antwerpen, foto: Frederik Beyens

Meest gelezen