Sneeuw

De sneeuw valt vroeg, maar is geen voorbode van een koude winter

In de Oostkantons kunt u al skiën, en morgenochtend passeert al een sneeuwzone over de rest van Vlaanderen. In het zuiden van Duitsland en Zwitserland zorgt een dikke laag sneeuw voor gesloten luchthavens en verkeersellende. Weervrouw Sabine Hagedoren waarschuwt voor gladde wegen morgen.

Inge Schelstraete

In Ovifat, in de Oostkantons, kan al geskied worden. Weliswaar kwamen er sneeuwkanonnen aan te pas om de twintig centimeter sneeuw op de blauwe piste te realiseren. De rode piste in Ovifat is nog gesloten, meldt het sneeuwbericht op ostbelgien.eu. Langlaufers kunnen terecht op de pistes van Herzebösch en Baraque Michel, waar respectievelijk twaalf en zestien centimeter sneeuw ligt. Ook delen van West-Vlaanderen waren vanochtend bedekt onder een dun sneeuwtapijtje.

In België verwachten we dat de latten pas na nieuwjaar worden bovengehaald, maar zo’n vroege winterprik is ook niet uitzonderlijk, zegt weervrouw Sabine Hagedoren. ‘Sneeuw eind november en december komt wel vaker voor. In Ukkel lag er in 1925 zelfs 34 centimeter sneeuw, in 1973 33 centimeter. En de vroegste melding van sneeuw die we hebben, is van 2003: toen sneeuwde het op 24 oktober. Die sneeuw bleef wel niet liggen.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De komende tien dagen wijkt de winterprik, zegt Hagedoren: ‘Het ziet ernaar uit dat we vanaf vrijdag tien graden hebben.’ Maar vannacht en morgen is het wel nog opletten. ‘Het gaat vannacht vriezen, en morgenochtend passeert een sneeuwzone. Die gaat over in regen, die kan aanvriezen, net zoals de smeltende sneeuw. Hoe lang het glad blijft, hangt ervan af waar de neerslag valt en hoe koud het op dat moment is. In de Ardennen moet je de hele dag rekening houden met aanvriezende sneeuw en regen, maar ook in Vlaanderen zullen we de situatie moeten opvolgen. Als je de weg niet op moet, blijf dan warm thuis.’

Omdat er op veel plekken hardnekkige lage bewolking is, waarschuwt het KMI ook voor CO-vergiftiging bij het gebruik van waterverwarmingstoestellen en van vuurhaarden.

DS Video | Eerste sneeuw van het seizoen valt in Vlaanderen.© De Standaard

Luchthaven München gesloten tot zondag

In Beieren en Zwitserland leverde de vroege sneeuw mooie plaatjes op, maar ook verkeersproblemen. De luchthaven van München schrapte eerst alle vluchten tot zaterdagmiddag, daarna tot zondagochtend zes uur. Omdat het centrale station van de stad amper bereikbaar is, zijn de langeafstandstreinen voor de rest van zaterdag geannuleerd. Ook in Zwitserland, met name in en rond Zürich, werden de sneeuwploegen verrast door de snelle start van de winter. Zij zijn druk in de weer om het verkeer in de stad weer op gang te krijgen.

In Ryptsjerkerpolder in Friesland wordt alvast hoopvol gereageerd op de vroege vrieskou. Met zijn ondiepe plassen is Ryptsjerk vaak de eerste plek in Friesland waar het natuurijs dik genoeg is om te schaatsen. Dat is voorlopig nog niet het geval: schaatsers moeten op de ijsbanen blijven. Maar de Friezen dromen door die vroege winterprik wel al van een Elfstedentocht - het is van 1997 geleden dat het ijs daar nog dik genoeg voor was. Sabine Hagendoren blijft er nuchter bij: ‘Zo’n winterprik zegt helemaal niets over het verdere verloop van de winter’