Testaankoop ontdekte opnieuw pak valse aanbiedingen tijdens Black Friday: “Sommige winkels trekken zich duidelijk niets aan van de wet”

Testaankoop heeft tijdens de jongste Black Friday, waarbij heel wat winkels uitpakten met kortingen, opnieuw een pak valse aanbiedingen ontdek. De consumentenorganisatie zocht en vond op korte tijd een vijftigtal voorbeelden waarbij een verkeerde referentieprijs werd geafficheerd. In sommige gevallen was de Black Friday-prijs zelfs hoger dan die van een paar dagen voordien. De “fake deals” werden doorgespeeld naar de Economische Inspectie.

jvh
Bron: BELGA

Testaankoop wijst erop dat de referentieprijs (die geldt als referentie waarop de korting wordt toegepast, red.) volgens de wet de laagste prijs moet zijn die de winkel in de 30 dagen voor de korting gebruikte. Maar dat bleek tijdens de jongste Black Friday-actie niet altijd het geval.

De wet bestaat sinds mei vorig jaar. Vroeger gebeurde het namelijk dat winkels hun prijzen vlak voor Black Friday nog vlug verhoogden, om dan uit te pakken met een artificieel hoge korting, zegt Testaankoop. Na amper een uurtje zoeken, kon de consumentenorganisatie een lijstje van een vijftigtal deals opstellen waarbij de doorstreepte prijs niet de laagste prijs was in de dertig dagen voor de korting. “Zo stond een Samsung Galaxy S21 smartphone te koop voor 449 euro, 36 procent korting ten opzichte van de doorstreepte 699 euro. Alleen stond diezelfde smartphone twee weken voor de korting nog aan 569 euro”, klinkt het in een persbericht.

Op de valse aanbiedingen die Testaankoop kon vaststellen, verlaagde de korting gemiddeld van 36 procent naar 8 procent. Sommige winkels gingen zelfs zo ver om hun producten duurder te verkopen op Black Friday dan in de periode ervoor.

“Consumentenbedrog”

Testaankoop heeft het over consumentenbedrog. “Sommige winkels trekken zich duidelijk niets aan van de wetgeving. We zullen de hele lijst dan ook doorgeven aan de Economische Inspectie om hiertegen op te treden. De boetes voor het niet naleven van de regels rond de referentieprijs kunnen oplopen tot 4 procent van de jaaromzet van het bedrijf”, aldus de consumentenorganisatie.

Eerder had Testaankoop ook al gewaarschuwd dat slechts een kwart van de Black Friday-aanbiedingen goede deals waren. Tegen Fnac, dat een korting op een draagbare luidspreker heeft ingetrokken, schakelde Testaankoop de Economische Inspectie in.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER