© AFP

Russische politie valt gaybars binnen na ban op “extremistische LGBT-beweging”

De Russische politie is vrijdagnacht verschillende gaybars en -clubs in Moskou binnengevallen. Donderdag bestempelde het Russische Hooggerechtshof “de internationale LGBT-beweging” als extremistisch. Sindsdien vrezen mensenrechtenactivisten voor vervolging.

jvh
Bron: BELGA

Onder andere een nachtclub, een sauna, en een bar waar LGBTQIA+-feestjes doorgaan, werden gecontroleerd. De politie gebruikte het voorwendsel van drugscontrole, maar volgens verschillende bronnen ging het om een gerichte actie. Volgens ooggetuigen controleerde en fotografeerde de politie de documenten van de aanwezigen. Sinds de beslissing van het Hooggerechtshof hebben heel wat LGBTQIA+-clubs de deuren gesloten uit voorzorg.

Muziekzender AIVA kreeg bovendien een boete van 500.000 roebel, omgerekend ongeveer 5.000 euro, voor de uitzending van het lied ‘Tak Krasivo’ (‘Zo mooi’) van de Rus Sergej Lazarev. De zanger is een ster in Rusland, en vertegenwoordigde zijn land al twee maal op het Eurovisiesongfestival. Volgens een rechtbank in Sint-Petersburg is de zender schuldig aan het verspreiden van LGBT+-propaganda, omdat in de muziekclip “twee mensen van hetzelfde geslacht” elkaars handen “strelen”.

Rusland, dat zichzelf voordoet als moreel baken tegenover het ‘decadente westen’, stapelt de conservatieve maatregelen tegen de LGBTQIA+-gemeenschap op. Zelf zegt het dat dit nodig is om kinderen te beschermen tegen afwijkend gedrag. Mensenrechtenactivisten houden het erop dat de Russische president Vladimir Poetin en zijn regime een homo- en transfoob beleid voeren om de LGBTQIA+-gemeenschap het zwijgen op te leggen, en verdere haat tegen minderheden aan te wakkeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER