Dodelijk ongeval in Zele is derde aanrijding op gesloten overweg in vijf dagen: “Stop bij rood licht en gesloten slagboom”

In Oost-Vlaanderen is er voor de derde keer in vijf dagen tijd een ongeval gebeurd aan een gesloten spooroverweg. In Zele is een bejaarde man even na de middag gegrepen door een trein. Infrabel zegt dat de lichten en slagbomen aan de overweg normaal hebben gefunctioneerd en roept iedereen nogmaals op om de verkeersregels aan een spooroverweg steeds te respecteren. “Stop bij rood licht en een gesloten slagboom”, benadrukt woordvoerder Frédéric Petit.

jvh svo wver
Bron: BELGA

Het ongeval gebeurde omstreeks 12.40 uur aan de spooroverweg in Huivelde (Zele). Een tachtiger wilde de overweg nog snel oversteken met een fiets in de hand. “Op dat moment waren de slagbomen volledig naar beneden en stonden de lichten op rood”, licht de woordvoerder van infrastructuurbeheerder Infrabel toe.

Een aanstormende reizigerstrein kon een aanrijding niet meer vermijden. “De treinbestuurder zag de man de spooroverweg oversteken en voerde nog een noodstop uit”, zegt Petit. De trein kwam niet tijdig tot stilstand en het slachtoffer overleefde de aanrijding niet, bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen.

Het treinverkeer tussen Dendermonde en Lokeren werd na het ongeval in beide richtingen stilgelegd, er werden vervangbussen ingelegd. Er zaten ongeveer veertig reizigers in de trein die naar Lokeren onderweg was, zij werden geëvacueerd en zijn overgestapt op een bus. Omstreeks 15.35 uur kon het treinverkeer hernemen, maar Infrabel waarschuwt dat er wel nog gevolgvertragingen mogelijk zijn.

(Lees verder onder de afbeelding)

© svov

De infrastructuurbeheerder herhaalt zijn pleidooi om extra voorzichtig te zijn in de buurt van het spoor en zeker de verkeersregels aan een overweg te respecteren. De voorbije week vonden in Oost-Vlaanderen ook al twee ongevallen aan overwegen plaats, waarbij ook een dode viel.

In Lokeren stonden twee vrouwen dinsdag rond kwart voor twee te wachten aan de spoorwegovergang in de Eekstraat. Hoewel de slagbomen naar beneden waren en het licht op rood stond, besloten ze om alsnog over te steken, net op het moment dat er een goederentrein aankwam. De treinbestuurder heeft nog een remmanoeuvre uitgevoerd, maar kon een aanrijding met één van hen niet meer vermijden. De vrouw overleed ter plaatse. De andere vrouw raakte wel heelhuids aan de overkant, zij verkeerde in shock en werd door de hulpdiensten opgevangen.

Enkele uren later was er een aanrijding tussen een trein en een wagen bij de overweg van Nieuwkerken-Waas. Ook de bestuurster van die wagen negeerde een rood licht en werd aangereden door een trein. Ze werd vijftig meter weggeslingerd en moest bevrijd worden door de brandweer. Het slachtoffer was nog bij bewustzijn en werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. 600 passagiers werden toen van de trein gehaald en met bussen weggebracht. Binnenin de trein was het namelijk zo warm dat er mensen onwel waren geworden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen