Een Palestijn draagt een piepjong slachtoffer weg na een Israëlische aanval op Rafah in het zuiden van de Gazastrook.
Volledig scherm
PREMIUM
Een Palestijn draagt een piepjong slachtoffer weg na een Israëlische aanval op Rafah in het zuiden van de Gazastrook. © REUTERS

ANALYSE. “Als er een driejarig meisje sterft, gebeurt dat niet per ongeluk”: waarom Israël opzettelijk burgers treft

“Als er een driejarig meisje sterft bij een aanval op de Gazastrook, dan is dat omdat iemand in het Israëlisch leger heeft beslist dat haar dood niet zo erg is.” Dat heeft een anonieme veiligheidsbron aan een Israëlisch magazine opgebiecht. Burgers treffen zou deel uitmaken van de strategie. Zijn er andere bronnen die dat bevestigen? En wat hoopt Israël daarmee te bereiken? Onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden analyseert het bewijsmateriaal.

23 reacties

  • Xavier Horvat

    5 maanden geleden
    Tot voor de aanval van Hamas, had ik een zekere sympathie voor de Palestijnen. Nu na het lezen van al hun seksuele beestigheden heb ik een afkeer gekregen. Hetgeen ze met de vrouwen en kinderen deden had niks te maken met hun zogezegde politieke doeleinden.
  • Luc De Bruycker

    5 maanden geleden
    Israël daar heb ik niet de minste bewondering of wat dan ook voor een doorn in het oog van de mensheid met wat ze nu doen! Jullie zouden nochtans meer dan wie ook beter moeten weten en de VS die staan er gewoon op te gapen !
  • Chris Verberne

    5 maanden geleden
    De vagevuren ongeacht de religie lichten deze dagen hoog op. De misdaden langs beide kanten zijn zodanig buitensporig, dat een Aardse rechtbank ongeschikt is om deze te beoordelen. Vele Israeli's als Hamas strijders, zullen onaangenaam verrast worden na hun dood. Dan wordt de echte rekening gepresenteerd van hun moordzuchtig gedrag. Wie één onschuldig leven treft, zal gestraft worden alsof de hele wereld uitgemoord werd. Enkel geweeklaag en gehuil wacht hen!
  • Frank Louman

    5 maanden geleden
    Hamas koos op 7 oktober voor de oorlog met Israel , de doden aan hun zijde zijn hun verantwoordelijkheid,
  • Frans Peeters

    5 maanden geleden
    De krankzinnige westerse oorlogsindustrie blijft draaien, vredesgesprekken zijn niet aan de orde
  1. TERUGLEZEN GAZA. Israël zal reageren op de Iraanse aanval, maar nog “geen definitieve beslissingen over omvang of timing”

    TERUGLEZEN GAZA. Israël zal reageren op de Iraanse aanval, maar nog “geen definitie­ve beslissin­gen over omvang of timing”

    Bij de Iraanse aanval met meer dan 200 drones en raketten op Israël zijn ten minste 32 mensen gewond geraakt en is lichte schade aan een legerbasis aangericht. Israël zal “Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast is”. Dat zei de Israëlische minister Benny Gantz in een verklaring na de bijeenkomst van het oorlogskabinet. En de Belgische overheidsdienst Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar Israël “formeel” af. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 14 april terug.
  2. Het vreemde moment waarop Hamas-leider te horen krijgt dat zonen en kleinkinderen gedood zijn en hij gewoon verdergaat met bezoek aan ziekenhuis

    Het vreemde moment waarop Ha­mas-lei­der te horen krijgt dat zonen en kleinkinde­ren gedood zijn en hij gewoon verdergaat met bezoek aan ziekenhuis

    Drie zonen en verschillende kleinkinderen van Hamas-leider Ismail Haniyeh zijn gedood bij een Israëlische luchtaanval. Dat nieuws kreeg Haniyeh te horen terwijl hij gewonde Palestijnen bezocht in een ziekenhuis in Qatar. Op videobeelden die circuleren op X is te zien hoe hij er stoïcijns op lijkt te reageren. “God hebbe hun ziel”, zegt Haniyeh wel tegen de man aan de telefoon. Een van zijn medewerkers vraagt nog of ze het bezoek wil beëindigen, maar dat weigert hij. “Nee, waarom? Laten we verdergaan.”