Roemenië, Slovakije en de winnaar van play-off B: Rode Duivels krijgen haalbare kaart in groepsfase EK 2024

In het Duitse Hamburg is zaterdagavond geloot voor de groepsfase van het EK voetbal in 2024. De Rode Duivels - die als reekshoofd de loting ingingen - moeten volgend jaar in de groepsfase voorbij Roemenië, Slovakije en een nog onbekend land. Dat kan Israël, Bosnië & Herzegovina, Oekraïne of IJsland worden.

Jorunn Vannoorden

LEES OOK. Bondscoach Tedesco blijft voorzichtig na EK-loting: “Op papier zijn we favoriet, maar...”

De Rode Duivels waren als groepswinnaar van de kwalificatiecampagne voor het EK onderverdeeld in pot 1 voor de loting. Daardoor ontliepen de Belgen in de groepsfase sowieso kleppers als Duitsland (gastland), Portugal, Frankrijk, Spanje en Engeland. Maar in de andere drie potten zaten nog genoeg andere sterke landen. Zo konden de Duivels bijvoorbeeld wel Denemarken (pot 2), Nederland (pot 3) en Italië (pot 4) loten.

Uiteraard werd gastland Duitsland als allereerste geloot in pot A, maar daarna kon de loting echt gaan beginnen. Iconen als Gianlugi Buffon en Wesley Sneijder en David Silva mochten de balletjes uit de trommel halen.

Eén match dicht bij huis

België werd als vijfde van pot 1 geloot en kreeg plaats ‘E1’ toegewezen. Daardoor werd bepaald dat de Rode Duivels hun groepswedstrijden zullen afwerken in Frankfurt, Keulen en Stuttgart. De eerste match is in Frankfurt op 17 juni. De andere groepsmatchen zijn in Keulen (22 juni) en in Stuttgart (26 juni).

Als voorlaatste land uit pot 2 werd Roemenië geloot in groep E. Zij komen dus in de poule van de Rode Duivels. Best een haalbare kaart, zo kregen Frankrijk (met Oostenrijk) en Engeland (met Denemarken) een op papier zwaardere tegenstander geloot.

Play-off B

En de Belgen bleven gespaard in de loting, want ook uit potten drie en vier kwam een gunstige uitkomst. Uit pot 3 neemt België het op tegen Slovakije, uit pot 4 zullen de Rode Duivels het opnemen tot de winnaar van play-off B. De mogelijke tegenstanders daaruit voor België zijn Israël, Bosnië & Herzegovina, Oekraïne of IJsland. Die halve finales en finale worden afgewerkt in maart: dan zullen de Rode Duivels dus weten wie hun laatste tegenstander wordt.

Frankrijk vs Nederland & Spanje vs Italië

België heeft op papier de makkelijkste groep, vooral groep B en groep D zien er veelbelovend uit. In groep B zitten Spanje, Kroatië en Italië samen, terwijl Nederland het in groep D moet opnemen tegen Oostenrijk en Frankrijk. Daar komt ook nog Wales, Polen, Finland of Estland bij.

LEES OOK. In een notendop: dit zijn de twee nu al gekende tegenstanders van de Rode Duivels op het EK 2024

De volledige loting:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het speelschema van de Duivels:

- 17 juni: België - Slovakije (in Frankfurt)

- 22 juni: België - Roemenië (in Keulen)

- 26 juni: X - België (in Stuttgart)

    MEER OVER DE RODE DUIVELS