Petjes en de zogenaamde ‘scheepjes’ zijn er nog voldoende, maar het ontbreekt de federale politie aan voldoende kepies.

“Van hogerhand vindt men het blijkbaar niet belangrijk”: aspirant-agenten moeten eed afleggen met geleende kepie

Er is een tekort aan kepies bij de federale politie. Aspirant-inspecteurs die volgende week de eed afleggen is gevraagd om voor dat plechtige moment een exemplaar te lenen bij collega-agenten.

Dirk Coosemans

Dat het de federale politie aan zowat alles ontbreekt, is voldoende bekend. Maar nu, en dat is voor het eerst, zijn er ook onvoldoende kepies voorhanden. “Volgende week dinsdag en woensdag moet een klas van aspiranten na een half jaar les de eed afleggen alvorens een stage in het veld aan te vatten”, klinkt het bij de leerlingen. Het gaat om politieschool VESTA in Emblem. “Van de twintig aspiranten hebben er tien geen kepie gekregen. Zij kregen te horen dat er een tekort is en dat ze voor de eed een kepie moeten lenen bij kameraden.”

Voor aspirant-agenten is de eedaflegging halfweg de opleiding een belangrijk moment.© rr

Een kwalijke zaak, klinkt het. “Die eedaflegging halfweg de opleiding is een trots moment. Je voelt je dan echt agent en beseft op dat moment als nooit tevoren dat je een verantwoordelijkheid hebt tegenover de maatschappij. Maar als je daar dan moet gaan staan met geleende stukken, vraag je je toch af of men er hogerop ook zo over denkt. Ons lijkt het niet”.

Joery Dehaes van de vakbond ACV-politie bevestigt de problemen. “Elk jaar ontbreekt er wel iets. Zijn het hemden of polo’s, dan wel schoenen of broeken. Een tijdje geleden waren er zelfs geen kogelvrije vesten voor de aspiranten die op straat zouden gestuurd worden. Het is echt heel triestig gesteld met de logistiek. Er is een tekort aan zowat alles, en nu dus ook aan kepies.”

LEES OOK. Politie laat 11-jarig meisje blazen nadat ze gewond raakt bij ongeval: “Het was vermoedelijk niet opportuun”

“Die eedaflegging halfweg de opleiding is een trots moment. Maar als je daar dan moet gaan staan met geleende stukken, vraag je je toch af of men er hogerop ook zo over denkt”

Leerling politieschool

Symbool van de politieman

“De kepie symboliseert inderdaad de politieman. Het kan niet dat je met geleende stukken zo’n plechtig moment moet beleven. Minister Verlinden had verkondigd dat ze 1.600 man zou aanwerven. Dat aantal zal niet gehaald worden, waardoor het nog onbegrijpelijker is dat de dienst logistiek – die een jaar de tijd had om kepies te voorzien – er niet in slaagt om elke agent een kepie te geven.”

Ook de betrokken politieschool VESTA beaamt het probleem. “Dit is heel spijtig”, zegt directrice Wendy Van Den Branden. “Na de eedaflegging gaan de rekruten op stage in een zone en meestal dragen ze dan een ander hoofddeksel: een petje of een zogenaamd scheepje. Op zich is het probleem dus niet zo groot als toen die keer dat we geen kogelvrije vesten hadden. Maar symbolisch kan het wel tellen natuurlijk: geen kepies”.

“Nee, we sturen er geen boze brieven meer over, omdat we die tekorten gewoon zijn en er ons bij neergelegd hebben”, zegt de directrice. “Opvallend: die andere klas die volgende week ook de eed aflegt, is gerekruteerd door de lokale politie van Antwerpen. Bij hen zijn er wel voldoende kepies. Het is bij de federale dat het stropt.”

Geen snel alternatief

De federale politie geeft in een mail één en ander toe: “Er zijn momenteel problemen met onze leverancier van stoffen, die de afgesproken levertermijnen voor de bestellingen niet heeft kunnen respecteren. Aangezien we gebonden zijn om te werken met openbare aanbestedingen, hebben we geen snel alternatief. De eedaflegging is inderdaad een heel belangrijk moment in de carrière van de aspiranten en we betreuren de logistieke problemen. We stellen alles in het werk om dit zo snel mogelijk op te lossen.”

“Elk jaar ontbreekt er wel iets. Zijn het geen hemden of polo’s, dan wel schoenen of broeken. Een tijdje geleden waren er zelfs geen kogelvrije vesten voor de aspiranten”

Joery Dehaes

ACV-politie

De politie beaamt dat het niet de eerste keer is. “Er zijn inderdaad al meerdere malen problemen geweest met de bevoorrading van het materiaal voor de aspiranten. Oorzaken zijn bijvoorbeeld vertraagde leveringen – zoals nu – of problemen met de kwaliteit van geleverde producten. We proberen telkens zo snel mogelijk een oplossing te vinden”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER