Moora Vander Veken (30) maakt ‘Amika’-comeback in Sportpaleis: “Spijtig dat mijn lief er niet bij kan zijn”

Moora Vander Veken (30) is terug, al heeft ze niet het gevoel dat ze is weggeweest. Vrijdag stond ze op het podium van een uitverkocht Sportpaleis als Merel uit Amika, de reeks die van haar een tienerster maakte. ’s Morgens was Alter Ego in première gegaan op Streamz. Daarin speelt ze haar eerste grotere rol sinds ‘Thuis’. “Als er Vlaamse projecten op mijn pad komen, doe ik ze met plezier. Maar ik wacht er niet meer op”, zegt de Antwerpse.

Eline Debie

We ontmoeten Moora net voor haar eerste comeback-optreden op de Studio 100 Singalong in het Sportpaleis. Volgend weekend doet ze het nog twee keer over. “Ze hebben er hun werk aan gehad!”, grapt de Antwerpse actrice wanneer we zeggen dat ze er goed uitziet. “Ik heb zelf gekozen voor een westernlook. Op de laatste Sinterklaasshow in het Sportpaleis die ik met Amika deed (in 2010, red.) had ik iets gelijkaardigs aan. Ik voelde mij daar toen super comfortabel in. En ik ben intussen een vrouw geworden, ik mag wel een beetje been tonen hè. Iedereen in de zaal is toch 16-plus (lacht).”

Moora moest niet lang nadenken toen de vraag kwam om nog eens in de kleren van Merel te kruipen. “Ik heb direct ja gezegd”, zegt ze enthousiast. “Ik doe dit vooral om dankjewel te zeggen tegen de fans. Zij hebben Amika zo’n succes gemaakt en ervoor gezorgd dat ik zotte dingen heb kunnen doen. Dat programma was mijn springplank.” De Antwerpse kijkt met warme gevoelens terug naar het avontuur dat in 2008 begon. “Ik heb een topjeugd gehad dankzij Amika. Als ik ooit kinderen krijg, zou ik willen dat zij hetzelfde kunnen meemaken. Ik vind het nu al erg dat dat waarschijnlijk niet zal lukken (lacht). Ik besef dat ik heel veel geluk heb gehad. Ik kon amper naar fuiven gaan of vriendjes hebben, daar was gewoon geen tijd voor, maar ik kreeg er zoveel voor in de plaats.”

Vandaag heeft Moora wel een vriend, maar hij zal haar niet aan het werk zien in het Sportpaleis. Rik Zang is internationaal cinematograaf. “Hij zit voor zes maanden in Praag voor de opnames van het tweede seizoen van Sissi, een Netflixreeks. Ik ben op de set geweest, het is een ongelooflijke bedoening! Ik ga af en toe naar daar, hij komt soms naar Antwerpen. Ik vind het eigenlijk best leuk op deze manier. Hij doet zijn ding, ik het mijne. En als we elkaar kunnen zien is het vuurwerk. Dit werkt voor mij, ik heb nog nooit een relatie zo lang volgehouden (lacht).”

Comeback

De première van de Studio 100 Singalong vrijdag viel samen met die van Alter Ego, de nieuwe Streamz-serie waarin Moora meespeelt. De actrice is ook te spotten in de pas verschenen Netflix-reeks Ferry. Kunnen we van een comeback spreken? “Om het met de woorden van Johny Depp te zeggen: ik ben toch nooit weggeweest (lacht)?” Zo leek het wel voor de Vlaamse kijker. Moora verdween uit Thuis en trok een tijd naar het buitenland. Sindsdien was ze vooral buiten België aan het werk, tot nu.

“Weet je, als er Vlaamse projecten op mijn pad komen, doe ik die met plezier, maar ik wacht er niet meer op”, legt de Antwerpse uit. “Mijn focus ligt nu meer internationaal. Het belangrijkste is dat ik me amuseer. Dat is nu mijn mantra. Ik ga niet meer bezig zijn met wat mensen van me denken, wat de volgende carrièrestap is, of ik te commercieel ga,... Gewoon plezier maken.”

Olivia en Jana

Begin dit jaar gaf Moora fans van Thuis hoop op een comeback van Olivia. “Ze mogen me altijd bellen!”, antwoordde ze toen op de vraag of een terugkeer mogelijk is. “Ik heb toen ik jong was geleerd dat je altijd een positief antwoord moet geven aan de pers. Gewoon niets negatiefs zeggen, want dan is de volgende dag de kop: Moora keert Thuishaar rug toe!” De actrice is van mening dat je vooruit moet gaan in het leven, niet achteruit. “Dat gezegd zijnde: als ze me bellen voor een rolletje van drie maanden met de oude garde, waarom niet? Terug op de set met Jef Hoogmartens...Ah nee, dat kan niet want Franky is Kaat nu. Met Joy! Ja, dat zie ik wel zitten.”

De oud-Thuis-collega’s zijn nog steeds goede vriendinnen. Joy Anna Thielemans, die in 2017 uit Thuis en niet veel later van de radar verdween, vergezelde Moora backstage in het Sportpaleis voor morele steun. Zou zij een comeback van Jana en Olivia zien zitten? “Ja, ik denk het wel! Allez, ik weet het niet”, corrigeert Moora snel. “Vraag je ’t haar vandaag, zegt ze misschien ja en morgen weer nee. Maar zeg nooit nooit!”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER