Ga naar de inhoud
Europees Kampioenschap
speeldag 1

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0

3 "Belgische" Roemenen en een Slovaak van 50 miljoen: maak kennis met de EK-tegenstanders van België

 za 2 december 2023 19:39
Kent u de drie musketiers links op de foto nog?

Een oude wijsheid luidt: ken uw vijanden. Onder dat motto fileren wij alvast even de groepsgenoten van de Rode Duivels op het EK. Hoe plaatsten ze zich? Wie is de vedette? En is er een Belgische link?

Roemenië

FIFA-ranking: 43

Bondscoach: Edward Iordănescu

Waarde kern: 72,2 miljoen euro

Hoe plaatste Roemenië zich voor het EK?

Een vaste waarde op het EK is Roemenië niet, deze eeuw waren de "Tricolorii" er bij op drie van de zes edities. Het plaatste zich als groepswinnaar in de kwalificaties, in een poule met Zwitserland als sterkste tegenstander. In tien kwalificatiewedstrijden verloor het geen enkele keer.

 

Wie is de vedette?

Het grootste Roemeense talent speelt centraal in de defensie. Radu Dragusin is nog maar 21, maar is nu al een van de sterkhouders bij het Italiaanse Genoa, waar hij ploegmaat is van belofte-international Koni De Winter. Transfermarkt schat zijn waarde op 10 miljoen euro, daarmee is hij de duurste vogel in de Roemeense selectie.

 

Wat is de link met de Duivels?

Dure Roemenen die floppen in België, het was enkele jaren geleden een rage. Anderlecht betaalde 10 miljoen euro voor Nicolae Stanciu en Genk wat later 8 miljoen voor Ianis Hagi - zoon van legende Gheorghe -, maar beiden bezweken onder de druk.

 

Razvan Marin kon in tegenstelling tot zijn landgenoten wel schitteren in België, na enkele sterke seizoenen bij Standard vertrok hij voor veel geld naar Ajax. Vandaag zijn Stanciu, Hagi en Marin wel vaste waarden bij hun nationale ploeg.

Nicolae Stanciu werd in 2016 de "man van 10 miljoen" bij Anderlecht.

Slovakije

FIFA-ranking: 45

Bondscoach: Francesco Calzona

Waarde kern: 167,4 miljoen euro

Hoe plaatste Slovakije zich voor het EK?

De Slovaken konden zich voor 2016 nooit plaatsen voor het EK, maar zijn er nu een derde keer op een rij bij. Slovakije werd tweede in zijn kwalificatiegroep achter het ongenaakbare Portugal, dat 30 op 30 haalde. De Slovaken troefden finaal Luxemburg - ook niet bepaald een voetbalgrootmacht - af in de strijd om het tweede ticket.

 

Wie is de vedette?

De grootste naam in de Slovaakse selectie is wellicht die van Milan Skriniar. De verdediger maakte naam in de Italiaanse competitie en werd twee seizoenen geleden samen met Romelu Lukaku kampioen met Inter. Afgelopen zomer trok hij transfervrij naar PSG, zijn marktwaarde wordt geschat op zo'n 50 miljoen.

 

Wat is de link met de Duivels?

In Genk was er minstens één Slovaak die met een glimlach de loting gevolgd heeft. Patrick Hrosovsky mag het straks op het EK immers opnemen tegen het land waarin hij woont. De middenvelder van Racing Genk is bij Slovakije een doublure voor Napoli-draaischijf Stanislav Lobotka.

Genk-middenvelder Hrosovsky mag zich opmaken voor een EK-duel tegen de Belgen.

Winnaar Play-off B

De derde tegenstander van de Belgen komt uit de kwalificatieplay-offs. Israël, Bosnië en Herzegovina, Oekraïne of IJsland: een van die vier voegt zich straks bij de Rode Duivels, Roemenië en Slovakije. Oekraïne is als nummer 22 op de FIFA-ranking op papier de sterkste kandidaat.

Gerelateerd: