AFP or licensors

Een dode en twee gewonden bij aanval met mes en hamer in Parijs: dader opgepakt, mogelijk link met situatie in Gaza

Bij een aanval dicht bij de Eiffeltoren in Parijs is gisterenavond een Duitse toerist om het leven gekomen. Twee anderen raakten gewond. De politie kon de dader snel inrekenen. Het gaat om een 26-jarige man die kampt met psychische problemen en geradicaliseerd was. Hij was in 2016 al eens veroordeeld, omdat hij destijds al van plan was gewelddadige feiten te plegen.

De aanval vond plaats rond 21 uur aan de Quai de Grenelle, in het 15e arrondissement van Parijs, dicht bij de Eiffeltoren. Een persoon kwam om het leven, twee anderen raakten gewond. "De politie heeft op heldhaftige wijze een aanvaller gearresteerd die het op voorbijgangers had gemunt", schrijft minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin op X.

Darmanin ging snel ter plaatse en gaf daar meer uitleg over de feiten. De dader zou eerst met een mes een koppel hebben aangevallen aan een brug vlak bij de Eiffeltoren. Een Duits-Filipijnse toerist van 23 jaar kwam daarbij om het leven. De dader zou hem in de rug en schouder gestoken hebben. De vrouw bleef fysiek ongedeerd. Een taxichauffeur die de gebeurtenissen zag, kon haar redden.

AFP or licensors

Daarna stak de dader de brug over, waar agenten hem hebben proberen inrekenen. "Tijdens de achtervolging heeft hij nog twee mensen aangevallen", vertelt Darmanin. Het gaat om een vrouw en een man, beide zestigers. "Een van hen raakte aan een oog gewond door een hamerslag." Op dit moment zijn er volgens de minister nog twee mensen gewond, maar zij zijn niet in levensgevaar.

BEKIJK - Agenten houden de dader onder schot:

Videospeler inladen...

Dader was bekend bij Franse veiligheidsdiensten

De dader is een 26-jarige Fransman van Iraanse afkomst. Hij was in 2016 al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, omdat hij destijds ook al van plan was om gewelddadige feiten te plegen. De inlichtingendiensten hebben dat toen kunnen voorkomen. De Fransman zat de straf uit en werd behandeld voor zware psychische stoornissen. 

De jonge man zou bekend staan als geradicaliseerd (hij stond op de terreurlijst van de Franse veiligheidsdiensten). Hij zou ook "allahu akbar" geroepen hebben tijdens de aanval van gisteren. 

AFP or licensors

"Frankrijk medeplichtig" aan situatie in Israël

Volgens minister Darmanin is er mogelijk een link met de oorlog tussen Israël en Hamas. De dader zou verklaard hebben dat hij niet kon verdragen dat zowel in Afghanistan als Palestina moslims vermoord worden, en dat hij vindt dat Frankrijk "medeplichtig is aan wat Israël" doet. 

Een opeisingsvideo werd op hetzelfde moment als de feiten op sociale media geplaatst door de aanvaller. In die video heeft de man het over "de actualiteit, de regering en de moord op onschuldige moslims", aldus een veiligheidsbron. Wanneer de video gemaakt is, is voorlopig onduidelijk.

Het antiterreurparket heeft een onderzoek geopend voor moord en poging tot moord in het kader van terrorisme en voor een criminele terroristische samenzwering. In de loop van zondag zijn nog drie familieleden van de dader aangehouden.

De Franse president Emmanuel Macron heeft vanochtend zijn medeleven betuigd aan de familie van het Duitse slachtoffer. Dat deed hij in een bericht op X. Premier Elisabeth Borne had eerder in de nacht al duidelijk gemaakt dat de Fransen "niet zullen toegeven aan terrorisme. Nooit."

In Frankrijk geldt sinds de moord op een leraar in Arras, midden oktober, nog altijd het hoogste terreuralarm.

Meest gelezen