© EPA-EFE

Bomaanslag op misviering op Filipijnen: vier doden en vijftig gewonden

Een katholieke mis in het zuiden van de Filipijnen is zondag het doelwit geworden van een bomaanslag. Dat melden politie en leger. Bij de aanslag zijn zeker vier doden – drie vrouwen en een man – en vijftig gewonden gevallen.

jvh
Bron: BELGA

De aanslag gebeurde tijdens een mis in een sporthal van Mindanao State University in Marawi. Die stad is de belangrijkste moslimstad op de archipel, die overwegend christelijk is. In 2017 werd de stad nog vijf maanden belegerd door islamitische militanten, waarbij meer dan 1.200 mensen omkwamen.

Vermoed wordt dat de ontploffing veroorzaakt is door een zelfgemaakte bom, zegt generaal-majoor Gabriel Viray. “Dit is een terreurdaad, waarschijnlijk uitgevoerd door de (aan IS gelieerde, red.) Dawlah Islamiya-Philippine.”

De aanslag komt er drie dagen nadat bij een aanval van de Filipijnse luchtmacht in Mindanao drie militanten van Dawlah Islamiyan omgekomen zijn. Politiecommissaris Allan Nobleza zegt dat het onderzoek nog loopt dat moet bepalen of deze aanslag gelinkt is met de militaire operatie. Een wraakactie door IS-aanhangers is alleszins een van de pistes.

De universiteit verspreidde een verklaring waarin ze de gewelddaad veroordeelt. De lessen worden opgeschort, en er wordt meer veiligheidspersoneel ingezet op de campus.

© EPA-EFE

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer