Direct naar artikelinhoud
Bellen metHans Vandeweghe

Hans Vandeweghe over de EK-loting van de Rode Duivels: ‘België heeft een boulevard voor zich tot aan de achtste finales’

Hans Vandeweghe over de loting van de Rode Duivels op het EK van volgend jaar: 'Deze lichting heeft enorm veel talent en als de ploeg volledig is, en top presteert, kan ze op elk moment elke nationale ploeg in de wereld aan.'Beeld Bob Van Mol // Photo News

Met Roemenië, Slowakije en misschien Oekraïne als tegenstanders in de poulefase van het EK krijgen de Rode Duivels een makkelijke aanloop. Het had erger gekund, meent Hans Vandeweghe. België vermeed Nederland uit pot drie en Italië uit pot vier en heeft een boulevard voor zich tot aan de achtste finales. ‘De eerste drie wedstrijden worden op een halve dagtrip rijden gespeeld en zijn dus echte thuiswedstrijden.’

Is dit een goede loting voor de Rode Duivels?

“Sowieso vermeden ze als reekshoofd de toplanden, want dat zijn ze zelf ook. Dat is hun voorlopig enige verdienste die verder op zo’n toernooi van geen tel is. De Rode Duivels hebben geluk, niet alleen met de ploegen uit pot drie en vier, waar ze met Slowakije en een winnaar van een play-off goed weg kwamen. Ook uit pot twee trokken ze met Roemenië het op papier minst goede land.

“Slowakije staat 45ste op de wereldranking, Roemenië staat maar twee plaatsjes hoger. De zwaarste tegenstander zou uit de play-offs kunnen komen. Oekraïne is 22ste voor de FIFA en is favoriet tegen Bosnië-Herzegovina, IJsland en Israël. De winnaar en dus de vierde tegenstander kennen we op 26 maart.”

Dat moet dus beter gaan dan op de voorbije World Cup waar ze al na de poulefase moesten opkrassen?

“Daar mogen we van uitgaan, hoewel bondscoach Domenico Tedesco een beetje op zijn voorganger is gaan lijken met zijn uitspraak dat er geen makkelijke tegenstanders meer zijn. Hadden ze Denemarken, Nederland en Italië getrokken, of zelfs Zwitserland uit pot vier, dat was pas een lastige loting geweest.

“Op de World Cup gingen de beste twee door van elke van de acht groepen. Dat was een toernooi met 32 teams. Het EK telt 24 teams verdeeld over zes groepen. De eerste twee gaan door, maar er is ook een vangnet voor de beste vier landen die derde eindigden in hun groep. Ook die mogen naar de achtste finales. Die halen de Rode Duivels ongetwijfeld. Hun verdere traject kan wel een stuk lastiger worden met in de achtste finale Spanje, Italië of Kroatië.”

Hoe moeten we de kansen van de Rode Duivels inschatten?

“België is één van die landen die niet naar de tegenstand moet kijken om de eigen kansen in te schatten. Deze lichting - een mix van oud en jong - heeft enorm veel talent en als de ploeg volledig is, en top presteert, kan ze op elk moment elke nationale ploeg in de wereld aan.

“Die kansen zijn dus niet minder dan in voorgaande grote toernooien. Misschien zijn de kansen zelfs groter nu de verwachtingen blijkbaar minder zijn. Eén minpuntje, het komt haast niet voor dat een land een finale wint zonder dat het daar al eens heeft gestaan. Griekenland was in 2004 een uitzondering. De Rode Duivels hebben niet de traditie van bijvoorbeeld Nederland dat na twee verloren WK-finales de Europese titel won in 1988.

“De prestaties van de Belgen op de laatste toernooien varieerden van minder goed tot goed, met als hoogtepunt het brons van de World Cup 2018. Maar toen werden ze kansloos weggetikt in de halve finale door Frankrijk en kregen ze een uitgeblust Engeland in de troosting tegenover zich.”

Wie zijn dan de favorieten?

“Wellicht is de op papier beste selectie die van Frankrijk, gevolgd door Engeland en Portugal. Frankrijk steekt er bovenuit, vandaag althans. Alleen wordt het EK gespeeld aan het einde van weeral eens een slopend seizoen en zullen Mbappé en co dan nog zin hebben om te flitsen? Mbappé wil ook nog eens naar de Olympische Spelen.

“Engeland heeft in 1966 een World Cup gewonnen maar haalde daarna nooit meer een finale. Hun spelerspotentieel is van een ongeziene kwaliteit, met de nieuwe superster Jude Bellingham die als een soort tweede Mbappé elke defensie op elk moment kan openbreken.

Wat mogen we van een EK in Duitsland verwachten?

“Veel veiligheid, strenge maatregelen, maar prima geregeld en veel comfort. Duitsland heeft nog geen twintig jaar geleden zijn stadions grondig vernieuwd. Duitsland heeft samen met Engeland in Europa de beste voetbalinfrastructuur. Met als extra troef in tegenstelling tot de Engelse stadions de goede bereikbaarheid. Na de Tweede Wereldoorlog, toen nogal wat stadsmiddens plat waren gebombardeerd, zijn de stadsplanners die sportstadion vooral buiten de steden gaan inplanten. Waar een zelf uitgelokte oorlog al niet goed voor kan zijn.”