Kans op spekgladde wegen: “Stel onnodige verplaatsingen indien mogelijk uit”

Het Agentschap Wegen en Verkeer roept op om onnodige verplaatsingen de komende uren uit te stellen, omdat de wegen spekglad kunnen zijn. Wie toch vertrekt met de wagen, houdt best voldoende afstand en mag niet te snel rijden. De waarschuwing geldt in eerste instantie voor West- en Oost-Vlaanderen, maar ook voor alle zones waar neerslag valt.

jvh

De komende uren wordt er winterse neerslag verwacht, die vanuit het westen over Vlaanderen trekt. Een storing uit het westen brengt 1 tot 3 centimeter sneeuw met zich mee. In alle provincies zijn er momenteel negatieve wegdektemperaturen. De winterse neerslag valt eerst als sneeuw, maar kan overgaan in regen. Wanneer regen op een bevroren wegdek valt, ontstaat er ijzel, wat de weg gevaarlijk glad maakt.

Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt dan ook om onnodige verplaatsingen de komende uren indien mogelijk uit te stellen, of – indien men toch vertrekt – om voldoende afstand te houden en traag te rijden. Vooral regen kan bijzonder gevaarlijk zijn, omdat het gestrooide zout wegspoelt en het wegdek spekglad maakt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook het KMI had eerder al gewaarschuwd voor ijsplekken als gevolg van vriestemperaturen en lokale buien van regen of sneeuw, met name in West- en Oost-Vlaanderen. Daar geldt de hele dag code geel voor gladheid. In Brussel, Antwerpen, en Vlaams-Brabant is dat vanaf 12 uur, in Limburg vanaf 15 uur.

Zaterdagnacht zijn de strooidiensten alvast voor de vierde nacht op rij uitgereden. Ze hebben 504 ton strooizout gebruikt. In totaal gaat het dit seizoen al om 1.700 ton strooizout.

© KMI

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer