De tekening waar het over gaat.
https://nl.millon-belgique.com/

Dochter van tekenaar Uderzo dient een klacht in om veiling van "Asterix en Cleopatra"-tekening in Brussel tegen te houden

De dochter van striptekenaar Albert Uderzo heeft een klacht ingediend tegen de verkoop van de originele covertekening van "Asterix en Cleopatra". De veiling stond volgende week gepland bij Millon in Brussel. Sylvie Uderzo zou twijfels hebben over de manier waarop de verkoper het werk heeft kunnen bemachtigen, zegt haar advocaat aan het Franse persagentschap AFP. Met de klacht wil ze de verkoop tegenhouden.

De covertekening dateert uit 1963, werd uitgegeven door Éditions Dargaud en meet 32x17 centimeter. De waarde wordt geschat op 400.000 à 500.000 euro. De verkoper, een particulier, beweert dat hij het werk al meer dan vijftig jaar in zijn bezit heeft. Uderzo zou het aan zijn vader geschonken hebben bij een etentje onder vrienden bij Uderzo thuis, aldus het veilinghuis.

Met de klacht wil Sylvie Uderzo in de eerste plaats vermijden dat het werk zou verkocht worden, zegt haar advocaat Orly Rezlan. Van de extra tijd wil men dan gebruik maken om de omstandigheden van de schenking te onderzoeken en het werk "mogelijk zelfs te recupereren op termijn".

Arnaud de Partz, directeur bij veilinghuis Millon België, zegt dat hij op de hoogte is gebracht van de klacht, maar die nog niet heeft ontvangen. Of de veiling zal kunnen doorgaan, is onzeker.

Gebaseerd op film "Cleopatra" van Fox

De tekening drijft eigenlijk de spot met de filmposter van "Cleopatra" van Joseph Leo Mankiewicz uit 1963. Op die poster is actrice Elizabeth Taylor te zien tussen haar minnaars, Rex Harrison (Julius Caesar) en Richard Burton (Marcus Antonius). 

De Asterix-tekening heeft wel een paar vlekjes, biecht het veilinghuis op. "Die kunnen makkelijk verwijderd worden door een zorgvuldige restauratie", klinkt het.

Movie Poster Image Art / Getty

Meest gelezen