Energie

Federale regering bereikt akkoord met Engie

Minister Tinne Van der Straeten (Groen).© Fred Debrock

De top van de federale regering en Engie hebben een definitief akkoord bereikt over de levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3 en een regeling voor de berging van het nucleaire afval. Het resultaat is een turf van 1.500 pagina’s.

Wim Winckelmans Christof Vanschoubroek

Engie en de federale regeringstop sloten al midden dit jaar een langverwacht akkoord over het openhouden van de twee kernreactoren en, belangrijker nog, een regeling waarbij Engie vijftien miljard euro op tafel legt om van de verantwoordelijkheid over het nucleaire afval af te zijn. Maar er bleven altijd nog losse eindjes en discussiepunten over. Die zijn nu ook uit de weg geruimd in een alomvattend akkoord. Dat verneemt De Standaard en wordt in De zevende dag bevestigd door minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). ‘De deal is rond en zal de belastingbetalers niets kosten.’

Doel 4 en Tihange 3 zullen in de loop van 2025 sluiten om op 1 november 2025 te heropenen en zo de bevoorrading te verzekeren in de winter 2025-2026. De tienjarige verlenging begint dan te lopen, terwijl de moderniseringswerken nog moeten gebeuren, de zogenoemde flex LTO.

De onderhandelingen hebben zo lang aangesleept omdat beide partijen de deal tot in de puntjes wilden uitwerken. Alle punten en komma’s waren belangrijk, alle mogelijke scenario’s werden bekeken. Het resultaat is dan ook een turf van 1.500 pagina’s, maar de essentie van het akkoord van deze zomer blijft overeind. ‘Vanaf morgen (maandag, red.) beginnen de politieke besprekingen. De week nadien wordt het in de regering besproken en wordt alles voorgelegd aan de Raad van State’, zo zei de Groen-minister.

Het akkoord wordt begin volgend week drie dagen lang onder de loep genomen door een werkgroep met leden van de verschillende regeringskabinetten, wat de topministers in de federale regering moet toelaten om er daarna hun fiat over te geven. Daarna volgt de officiële ondertekening door Engie en de federale overheid.

Europa

Het akkoord betekent dat de teksten overgedragen kunnen worden aan de Europese Commissie om ze te laten verifiëren op respect voor de staatssteunregels. Het akkoord bevat bijvoorbeeld afspraken over de gegarandeerde prijs die Engie krijgt via een zogenoemd contract for difference. Engie en de overheid vormen ook samen een bedrijf dat de twee reactoren in eigendom zal hebben. Europa wil nagaan of alles volgens de regels is gedaan of dat er sprake is van illegale staatssteun. Dat wordt in principe een formaliteit, aangezien er al veel informeel overleg heeft plaatsgevonden met Europa.

Intussen kan de federale overheid niet stilzitten. De wet op de kernuitstap moet nog worden gewijzigd, net als de wet op de nucleaire provisies. Daarnaast moet er ook nog een wetsontwerp worden goedgekeurd dat het fonds van vijftien miljard voor de berging van nucleair afval niet van zijn doel wordt afgewend. Op 8 mei moet al het wetgevende werk zijn afgerond. Op die dag wordt het parlement ontbonden in de aanloop naar de verkiezingen.

De definitieve closing is voor eind 2024, aangezien de Europese Commissie naar verwachting dan pas officieel zijn zegen geeft. Dan ook zal ongeveer duidelijk worden welke de gegarandeerde prijs is die Engie Electrabel krijgt. In het akkoord is afgesproken dat die wordt berekend op basis van de offertes die Engie van de aannemers krijgt voor de nodige werken. Hij wordt finaal bepaald wanneer de definitieve facturen duidelijk zijn.

De piste om in de huidige teksten al meteen een mogelijke levensduurverlenging met twintig in plaats van tien jaar te voorzien, noemt Van der Straeten ‘absurd’.