Oekraïne verspreidt “executievideo” van twee soldaten die zich overgeven aan Russen: “Opnieuw schending van oorlogswetten”

Russische soldaten hebben twee Oekraïense soldaten die zich hadden overgegeven doodgeschoten. Dat zegt het Oekraïense leger, dat (ongeverifieerde) beelden van het incident verspreidt en Rusland beschuldigt van overtredingen van het oorlogsrecht.

jvh
Bron: BELGA

Volgens het Oekraïense leger tonen de beelden – die niet onafhankelijk geverifieerd konden worden – hoe twee mannen met de handen boven het hoofd uit een bunker kruipen, op de grond gaan liggen, en toch worden doodgeschoten.

De beelden komen volgens de Oekraïeners uit Avdiivka, de stad in het oosten van het land waar al wekenlang zwaar wordt gevochten. “Rusland heeft de oorlogswetten en -gebruiken opnieuw geschonden, net zoals de normen van het internationaal recht”, verwijst het Oekraïense leger naar een “executievideo”.

“Tien drones neergehaald”

De Oekraïense luchtmacht heeft zondagnacht naar eigen zeggen ook tien (van twaalf gelanceerde) Russische Shahed-drones neergehaald. De Oekraïense luchtmacht kon naar eigen zeggen ook een geleide raket vernietigen.

Rusland beschuldigt Oekraïne op zijn beurt dan weer van verschillende aanvallen in de Belgorod-regio, aan de grens met Oekraïne. Daar zijn geen slachtoffers of grote schade gemeld. Volgens gouverneur Viatsjeslav Gladkov werden meerdere dorpen in het vizier genomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer