Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Deal met Engie over levensduurverlenging kerncentrales is ‘helemaal rond’: ‘Zal belastingbetaler niks kosten’

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten.Beeld Photo News

De federale regering en Engie, de Franse uitbater van onze kerncentrales, hebben een definitief akkoord gesloten over de levensduurverlenging van twee van de centrales met tien jaar. Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) gezegd in De Zevende Dag. Van der Straeten en minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) zien een bijkomende verlening vooralsnog niet zitten.

en

“Vanaf morgen beginnen de politieke besprekingen. De week nadien wordt het in de regering besproken en wordt alles voorgelegd aan de Raad van State”, zo zegt de Groen-minister in het VRT-programma.

Ter herinnering: de federale regering besliste in maart 2022, kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, dat ze de twee jongste kernreactoren, meer bepaald Doel 4 en Tihange 3, toch tien jaar langer wilde openhouden. Zo zou ons land voor de energiebevoorrading minder afhankelijk zijn van aardgas uit het buitenland.

Na lange onderhandelingen bereikten Engie en de regering eerder dit jaar een soort ‘tussentijds’ akkoord over de levensduurverlenging van de twee centrales, over de financiering van de ontmanteling van de kerncentrales en over berging van het radioactief afval. De voorbije maanden werden die afspraken in gedetailleerde teksten gegoten en uitonderhandeld door onderhandelaars van het Franse energieconcern en Belgische regeringsonderhandelaars.

Afgerond

Volgens het kabinet-Van der Straeten zijn de onderhandelingen met Engie nu helemaal afgerond en ligt er een tekst van 1.500 bladzijden op tafel. In De Zevende Dag maakte de Groen-minister zich ook sterk dat de deal “de belastingbetaler niks zal kosten”.

Over de finale tekst worden de komende week gesprekken opgestart tussen de regeringspartijen. De week nadien zou het de bedoeling zijn om een kern te organiseren en binnen de regering groen licht te geven.

Volgens Van der Straeten wordt de tekst ook nog voorgelegd aan de Raad van State en kan het hele dossier nog “tijdig” in het parlement besproken worden. De deal moet ook nog voorgelegd worden aan de Europese Commissie.

Khattabi boos

Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) reageerde zondag bij RTL-TVI op de uitspraken van premier Alexander De Croo. Hij liet eerder deze week optekenen dat de volgende regering “een verlenging van Doel 4 en Tihange 3" met twintig jaar moet overwegen en ook moet kijken naar Tihange 1.

“Het verraste me, het maakte me kwaad. Hij klonk niet als een eerste minister, maar als een Open Vld-kandidaat”, zegt Khattabi. “Hij moet stoppen met problemen te zaaien en hij mag zijn positie als premier niet misbruiken om de Open Vld-agenda aan te snijden.”

Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) en premier Alexander De Croo (Open Vld).Beeld Photo News

Binnen de meerderheid verwelkomde cd&v het standpunt van de premier. De MR wil dan weer liever niet wachten tot de volgende regering. “De premier heeft lang getalmd, gezien de lange tijd die het geduurd heeft om twee centrales te verlengen. We weten allemaal al lang dat dit niet genoeg is. Nu schuift hij de hete aardappel door naar de volgende regering. (...) We kunnen dat beter meteen doen”, zo zei MR-Kamerlid en voormalig minister van Energie Marie-Christine Marghem donderdag in de Kamer.

Van der Straeten noemt het “absurd” om in de huidige teksten al meteen een mogelijke levensduurverlenging met twintig in plaats van tien jaar te voorzien.