LIVE. Sneeuw dwarrelt neer in West-Vlaanderen, drie wintersportcentra in Hoge Venen geopend

Het KMI verwacht zondag een storing vanuit Frankrijk die 1 tot 3 centimeter sneeuw met zich meebrengt. Met name in West- en Oost-Vlaanderen is het door de vriestemperaturen en de lokale buien van regen of sneeuw dan ook extra opletten voor ijsplekken. Volg alle ontwikkelingen hier live!

jvh
Wim Verhaert

Treinverkeer verstoord door aanrijding tussen trein en auto in Sint-Truiden

Er rijden zondagavond geen treinen tussen Genk en Landen door een aanrijding tussen een trein en een voertuig op een overweg in Velm (Sint-Truiden). De NMBS heeft vervangbussen ingezet. Dat hebben Infrabel en de NMBS gemeld.
Door het gladde weer belandde omstreeks 18.15 uur een bestuurder met zijn wagen op de sporen op de overweg in Velm, een deelgemeente van Sint-Truiden. Een trein zonder passagiers die van Leuven naar Hasselt reed, botste op de wagen, met schade tot gevolg. Wanneer het treinverkeer weer kan hervatten, is nog niet duidelijk. Infrabel waarschuwt weggebruikers om met het gladde weer voorzichtig te zijn in de buurt van overwegen en sporen.
Wim Verhaert

KMI verlengt code geel en waarschuwt voor gladde wegen maandagochtend in West-Vlaanderen

Het KMI waarschuwt voor gladde wegen. Zondagavond trekt een sneeuwzone verder over ons land in de richting van Nederland en Duitsland. Plaatselijk is daarbij ijzel mogelijk, klinkt in een nieuwe waarschuwing waarbij code geel geldt voor heel het land, behalve voor de provincies Namen en Luxemburg.
In het eerste deel van de nacht kunnen er, dankzij tijdelijke opklaringen, ijsplekken ontstaan. Op het einde van de nacht naar maandag trekt een volgende neerslagzone ons land in via Frankrijk. Daarbij kan in het westen aanvriezende regen vallen en in de regio's nabij de Franse grens lichte sneeuw. Dan geldt code geel voor de provincies West-Vlaanderen, Henegouwen, Namen en Luxemburg.
Maandagnamiddag gaat de sneeuw over in regen, behalve in de Ardennen, waar er nog een tijdlang sneeuw zal vallen, verwacht het KMI. Of er sprake zal zijn van aanvriezende regen, is nog onzeker maar wordt nauwlettend opgevolgd, klinkt het zondag.
Wim Verhaert

Uitwaaien op het strand van Blankenberge

Ook aan de kust lokt het witte sneeuwpoeder wandelaars - en hun huisdieren - naar het strand, zoals hier in Blankenberge. 

Wim Verhaert

Sneeuwpret op skipiste van Ovifat

In de Hoge Venen kunnen skiërs zich sinds zaterdag op de latten uitleven in Ovifat. Jong en oud amuseert zich er in de sneeuw.
Jef Van Hoofstat

Politie redt onderkoelde dertiger uit beek: “Het was echt nipt, zijn lichaamstemperatuur bedroeg amper 33 graden”

In Kluisbergen is een dertiger ternauwernood gered uit een ijskoude beek, dankzij het snelle handelen van een vrouwelijke passant en het ingrijpen van de politie. “De zoektocht was zeker niet evident, want het was pikdonker.” Lees hier meer.
Jef Van Hoofstat

Jonge sneeuwruimers maken parking vrij in recordtempo: “Ze zijn aangekomen met de slee”

In het ontmoetingscentrum van Beselare verzamelden zondag slachtoffers en hulpverleners voor een herdenking van de kettingbotsing op de A19. Tijdens de plechtigheid kwam de volle parking onder een laagje sneeuw te liggen, maar daar maakte een groep kinderen snel werk van. Lees hier meer.
Jef Van Hoofstat

KLM annuleert tientallen vluchten

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM annuleert zondag tientallen vluchten, gezien de verwachte sneeuwval. Het bedrijf wil op die manier "ruimte maken", zodat de overige vluchten onder de winterse omstandigheden wel goed kunnen worden afgehandeld.
In totaal zullen 65 retourvluchten niet doorgaan. "We zijn ons ervan bewust dat dit ongemak meebrengt voor onze passagiers", aldus een woordvoerder. "Zij zijn in de loop van zaterdag op de hoogte gesteld, en omgeboekt op eerstvolgende beschikbare vluchten." Het gaat uitsluitend om vluchten naar Europese bestemmingen, vluchten naar verdere bestemmingen worden wel uitgevoerd.
Ook de luchthaven Schiphol waarschuwt op zijn website voor de mogelijke gevolgen van de sneeuwval. Op de site is te zien dat meer maatschappijen vluchten hebben geschrapt. Zo gaan ook vluchten van Lufthansa en Turkish Airlines niet door, al kunnen die annuleringen ook andere oorzaken hebben.
Transavia vliegt in Nederland vanuit Eindhoven, Rotterdam, en Schiphol. Op die eerste twee luchthavens voorziet de maatschappij weinig impact van het winterweer. Op Schiphol kan de impact volgens een woordvoerder groter zijn, maar Transavia heeft er wel voor gekozen om zijn vluchtschema volledig uit te voeren.
Jef Van Hoofstat

Sneeuwval in Westhoek

Ook in Beselare, een deelgemeente van Zonnebeke valt de eerste sneeuw.


Jef Van Hoofstat

Zwaarbewolkte zondag met smeltende sneeuw en kans op ijzel

Het is zondagnamiddag zwaarbewolkt met lichte sneeuwval of smeltende sneeuw vanaf het zuidwesten. Dat meldt het KMI in een update. In het westen is er kans op ijzel. De maxima schommelen van -2 tot +2 graden. In het hele land (behalve in de provincie Luxemburg) geldt code geel voor gladheid.
In de loop van de namiddag trekt een neerslagzone met (smeltende) sneeuw vanuit het westen van het land in de richting van Nederland en Duitsland. 's Avonds gaat die zone traag naar het noordoosten. Er valt daarbij nog enige tijd sneeuw of smeltende sneeuw, eventueel gevolgd door aanvriezende regen. Het wordt daarna overwegend droog, maar het blijft zwaarbewolkt. De aanhoudende wind zorgt ervoor dat er niet zo snel ijsplekken gevormd worden.
Tijdens het tweede deel van de nacht bereikt een volgende neerslagzone het westen en zuidwesten van het land. In het westen is er dus opnieuw kans op aanvriezende regen. Aan de Franse grens gaat het eerder om lichte sneeuwval. De minima schommelen tussen -4 graden op de Hoge Venen, en tot +2 graden elders.
Volgende week
Maandag trekt een volgende winterse neerslagzone voorbij vanuit Frankrijk. Tijdens de ochtend kan er wat sneeuw vallen, maar in Laag- en Midden-België gaat het al snel over in regen, en mogelijk ook ijzel. In de namiddag valt er enkel nog (smeltende) sneeuw in de Hoge Venen. Het kwik kruipt geleidelijk verder omhoog naar 2 graden in de Hoge Venen, tot plaatselijk 6 graden elders. De wind waait matig tot vrij krachtig, met rukwinden van 50 of 60 kilometer per uur.
Dinsdag blijft het zwaarbewolkt met perioden van regen of buien, maar woensdag blijft het vaak droog met soms opklaringen. De maxima liggen boven het vriespunt, van 1 tot 7 graden.
Jef Van Hoofstat

Eerste sneeuw in Torhout

Jef Van Hoofstat

Drie wintersportcentra geopend in Hoge Venen, uitbaters verwachten duizenden mensen

In de Hoge Venen zijn zondag drie wintersportcentra geopend. Het gaat om Ovifat in Waimes, Baraque Michel in Jalhay en Herzebösch in Bütgenbach. In de regio worden zondag duizenden bezoekers en wandelaars verwacht.
In Baraque Michel zijn alle langlaufpistes van vijf, zes, en zeven kilometer open, maar niet gemarkeerd. In Bütgenbach zijn alleen de pistes van twee en vijf kilometer open. In Ovifat, in het zuidoosten van de provincie Luik, werden sneeuwkanonnen ingezet om een sneeuwlaag van vijftien tot twintig centimeter te voorzien. Daardoor zijn de blauwe en groene pistes geopend.
Jef Van Hoofstat

Kans op spekgladde wegen door aanvriezende neerslag: “Stel onnodige verplaatsingen indien mogelijk uit”

Het Agentschap Wegen en Verkeer roept zondag op om onnodige verplaatsingen de komende uren uit te stellen, omdat de wegen spekglad kunnen zijn. De waarschuwing geldt in eerste instantie voor West- en Oost-Vlaanderen, maar ook voor alle zones waar neerslag valt. Het KMI had eerder al code geel voor gladheid afgekondigd. Lees hier meer.
Agnoplay
https://player.agnoplay.com/embed/nb?autoplay=false&videoId=AbtJ…
player.agnoplay.com
Jef Van Hoofstat

Opnieuw vliegverkeer op luchthaven van München

Het vliegverkeer op de luchthaven van München is zondagochtend om 6 uur opnieuw hervat. Zaterdag lag de Duitse luchthaven stil door de hevige sneeuwval in de deelstaat Beieren. Lees hier meer.
Jef Van Hoofstat

Europa kreunt onder winterweer, code geel in Vlaanderen: gevaarlijk glad op de weg

Grote delen van Europa worden geteisterd door zware sneeuwval: een skigebied moest de deuren sluiten, vliegverkeer werd stilgelegd, en in Oostenrijk en Duitsland vielen er doden te betreuren. In ons land is er geen sprake van extreem winterweer, maar het is desalniettemin gevaarlijk glad op de baan, het KMI heeft code geel afgekondigd voor heel Vlaanderen. Lees hier meer.
Agnoplay
https://player.agnoplay.com/embed/nb?autoplay=false&videoId=AbtJ…
player.agnoplay.com
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen