“Stel onnodige verplaatsingen uit”: kans op spekgladde wegen, KMI waarschuwt met code geel

Wie maandagochtend de baan op moet, is maar beter voorzichtig, want het kan opnieuw gevaarlijk worden op de wegen. Het KMI waarschuwt daarom voor gladheid met code geel.

jvh wver

Een sneeuwzone trekt verder over ons land in de richting van Nederland en Duitsland, waarbij plaatselijk ijzel mogelijk is. In een nieuwe waarschuwing van het KMI geldt code geel voor heel het land, behalve voor de provincies Namen en Luxemburg.

Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt om onnodige verplaatsingen indien mogelijk uit te stellen, of – indien men toch vertrekt – om voldoende afstand te houden en traag te rijden. Vooral regen kan bijzonder gevaarlijk zijn, omdat het gestrooide zout wegspoelt en het wegdek spekglad maakt. “Pas je rijstijl aan en hou voldoende afstand”, benadrukt de overheidsdienst.

Het agentschap volgt de toestand op de weg op. Het winteractieprotocol blijft actief.“In de loop van zondag werd op verschillende plaatsen opnieuw uitgereden na sneeuw of regen, na vier nachten van preventief strooien. Strooien is bij neerslag niet evident, omdat het zout kan wegspoelen. Wanneer het wegdek bij neerslag op of onder het vriespunt zit, kunnen snel verraderlijke ijsplekken ontstaan”, zegt het AWV.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In het eerste deel van de nacht kunnen er, dankzij tijdelijke opklaringen, ijsplekken ontstaan. Op het einde van de nacht trekt een volgende neerslagzone ons land binnen via Frankrijk. Daarbij kan in het westen aanvriezende regen vallen en in de regio’s nabij de Franse grens lichte sneeuw. Dan geldt code geel voor de provincies West-Vlaanderen, Henegouwen, Namen en Luxemburg.

“De temperaturen van het wegdek liggen op dat moment rond het vriespunt, pas vanaf de middag wordt het in Vlaanderen veiliger op de baan dankzij temperaturen boven 0 graden Celsius”, zegt weerman David Dehenauw. Na de middag gaat de sneeuw over in regen, behalve in de Ardennen, waar er nog een tijdlang sneeuw zal vallen, verwacht het KMI.

(Lees verder onder de afbeelding)

© KMI

De volgende dagen wordt het stilaan minder koud. Dinsdag is nog er veel bewolking en valt er af en toe regen in Laag- en Midden-België en mogelijk nog wat smeltende sneeuw in Hoog-België, met maxima rond 5 graden Celsius. Woensdag zijn er opklaringen, maar er vallen ook enkele buien bij 6 graden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER