Bart De Wever: “De vraag is vooral: willen Mahdi en Ongena nieuwe Vivaldi-regering met derde van Vlaamse stemmen?”

Bart De Wever© Joris Herregods

N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt de vraag of zijn partij bereid is om te besturen met Vlaams Belang “irrelevant”. Een meer relevante vraag is volgens De Wever of de voorzitters van de traditionele Vlaamse partijen bereid zijn om “Vivaldi II te maken met een derde van de Vlaamse stemmen”. Dat zei De Wever in ‘De Zevende Dag’.

jvh
Bron: BELGA

Er is de voorbije weken en maanden al heel wat inkt gevloeid over het feit of N-VA al of niet (en onder welke voorwaarden) bereid zou zijn om na de verkiezingen van juni 2024 een meerderheid te vormen met Vlaams Belang. N-VA-voorzitter De Wever lijkt de vraag wat beu, en bestempelt ze ook als “irrelevant”.

“Jullie vragen altijd aan mij of wij iets met het Vlaams Belang gaan doen. Maar wat jullie nooit doen, is aan (CD&V-voorzitter) Sammy Mahdi en (Open VLD-voorzitter) Tom Ongena vragen: ‘Zijn jullie bereid om met een derde van de Vlaamse stemmen een nieuw Belgische Vivaldi-regering te maken?’ Die vraag is meer relevant”, aldus De Wever.

Opkomen in Wallonië

De Wever kwam ook terug op het idee om met zijn partij ook in Wallonië op te komen bij de verkiezingen volgend jaar. De bedoeling is volgens De Wever niet zozeer om “door te breken en veel zetels te halen”, maar wel om het idee van het confederalisme in de markt te zetten, en om “het debat te kruiden met idee dat men in Wallonië van de PS af moet”.

“De PS is nefast voor België. Ook Wallonië moet bevrijd worden van de PS”, aldus De Wever. Volgens de N-VA-voorzitter doet Wallonië het door het PS-bestuur slechter dan Oostbloklanden die bevrijd werden van het communisme. “Dat komt door het linkse bestuur dat enkel functioneert dankzij Vlaanderen als derde betaler”, dixit De Wever. De N-VA-voorzitter wil daarom een aantal mensen “het veld insturen” zodat net ook die boodschap aan bod kan komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen