Maarten De Cock

Everzwijnen brengen achtste bezoek aan B&B en bioboerderij in Huldenberg: "Probleem wordt niet genoeg aangepakt"

Een groep everzwijnen heeft de tuin van een B&B omgewoeld in Huldenberg. Volgens eigenaars Katia en Thierry is het de zevende of achtste keer dat de everzwijnen ravage aanrichten bij hun B&B en hun biolandbouwbedrijf. Katia is de wanhoop nabij: "Jagers moeten voldoende middelen krijgen om het probleem aan te pakken, en dat is nu niet het geval."

Katia della Faille woont in Huldenberg en baat bed and breakfast Park7 uit. Het koppel heeft ook een eigen biolandbouwbedrijf Atelis. Maar gisterennacht kwam er een grote groep onverwachte en vooral ongewenste bezoekers: everzwijnen woelden er de tuin om. Voor Katia wijst de vernieling naar een groter probleem. "Waarom komt hier geen adequate oplossing voor?", klinkt het. 

"Het is niet de eerste keer dat Katia en haar man te maken krijgen met everzwijnen. "Het is al de zevende of achtste keer dat ze vernieling aanbrengen", zegt Katia. "Dit is niet leuk voor ons, maar het ergste is dat de bezoekers van onze B&B ook gebruik maken van de tuin. Die is volledig vernield. Ik denk dat er zeker 20 of 30 dieren zijn langs geweest."

Op deze manier heb je geen zin meer om boer te zijn in Vlaanderen

Katia della Faille, eigenares B&B Park7 en bioboer

Het nachtelijke bezoekje maakt Katia zenuwachtig. Ze vreest dat de schade enkel een voorbode is voor een nog groter probleem. "Als ik dit zie, vrees ik al voor onze teelt. De everzwijnen vernielden al de helft van onze groenten. Als de dag van de oogst aanbreekt, zit ik in de pikdorser en zie ik gigantische gaten in de oogst. Daar moet ik van huilen. Daar word ik depressief van. Op deze manier heb je geen zin meer om boer te zijn in Vlaanderen", zegt ze.

Jagen

"Ik vind jagen hiervoor een goede oplossing, terwijl ik normaal helemaal tegen jagen ben", zegt Katia. "Maar de jagers moeten wel voldoende middelen krijgen om het probleem goed aan te pakken. Er moeten op grote schaal oplossingen komen. " Dat is nu niet het geval, vindt ze: "Waarom hebben ze bijvoorbeeld geen thermische camera om 's nachts te kunnen jagen?"

"Nu worden we bijvoorbeeld aangeraden elektrische hekken te zetten. Maar daar zijn de buren niet tevreden mee, want dan gaan de everzwijnen gewoon daar vernieling aanbrengen. Zonder adequate oplossing is dit probleem uitzichtloos en wordt het alleen maar erger", vreest Katia.

Katia della Faille
Maarten De Cock

Meest gelezen