CHRISTOPHE LICOPPE

Brussels Parlementslid Fouad Ahidar stapt uit Vooruit en haalt uit naar oud-voorzitter Rousseau: "Diep geschokt door vele blunders"

Brussels Parlementslid Fouad Ahidar stapt uit de partij Vooruit. Dat meldt hij in een mededeling. "Ik ben diep geschokt door de vele blunders, de veroordelingen voor racisme en seksisme, en door de manier waarop de partij wordt geleid", schrijft hij onder meer.

Ahidar is fractieleider voor Vooruit in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Hij is ook gemeenteraadslid voor de partij in Jette en voorzitter van de Raad voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Hij stapt nu dus uit de partij Vooruit. Hij blijft wel zetelen in het Brusselse parlement als onafhankelijke.

In een schriftelijke mededeling zegt hij "diep geschokt" te zijn door "de vele blunders, de veroordelingen voor racisme en seksisme, en door de manier waarop de partij wordt geleid". Volgens Ahidar komen de beslissingen van de partijtop niet meer overeen met de oorspronkelijke waarden van de socialistische partij.

"De racistische en seksistische uitlatingen van de voormalige voorzitter van de partij (red. Conner Rousseau) hadden een grote ethische discussie moeten uitlokken", schrijft hij voort. "Het gedrag van Rousseau heeft de bijna unanieme steun van het politiek bureau, dit gooit onze geloofwaardigheid te grabbel."

Mijn principes en waarden kunnen niet langer samengaan met een fractie die haar ziel en bestaansreden heeft verloren

Hij trekt zich naar eigen zeggen niet uit wrok, maar uit teleurstelling terug. "Mijn principes en waarden kunnen niet langer samengaan met een fractie die haar ziel en bestaansreden heeft verloren. (…) Ik zal me altijd blijven inzetten voor de idealen die mijn politieke betrokkenheid hebben geïnspireerd, maar ik ben ervan overtuigd dat ze beter gediend zijn buiten de huidige grenzen van Vooruit."

Volgens bronnen binnen de partij stapt hij op uit onvrede over zijn plaats op de kieslijst. "Jammer dat je niet tevreden was met je lijstduwerplaats", schrijft Brusselse staatssecretaris voor Vooruit Ans Persoons op X. Ze vindt het jammer dat Ahidar de nood voelt om "na te trappen" naar de partij.

Van VU.ID21 tot Vooruit

Ahidar was 20 jaar lang lid van de Vlaamse socialistische partij. Eerder was hij ook lid van Volksunie-ID21, Spirit en de Vlaams Progressieven (Vl.Pro).

Tot vorig jaar zat hij in het partijbureau van Vooruit, maar daar werd hij uitgezet nadat hij tegen de partijlijn in had gestemd tegen een verbod op onverdoofd slachten.

In november nog had hij een aanvaring met toenmalig voorzitter Rousseau, omdat Ahidar de Hamas-aanval tegen Israël van 7 oktober had geminimaliseerd.

Fouad Ahidar (rechts) samen met Spiritvoorzitter Geert Lambert (links) in 2005

Meest gelezen