Tars, Shana en hun twee kinderen zijn op weg naar het Sportpaleis en maken voor het eerst gebruik van Park & Ride Luchtbal.© Patrick De Roo

Antwerpse park-and-rides bestaan nu twee jaar, zien meer gebruikers maar velen blijven twijfelen

Antwerpen -

De park-and-rides Merksem, Linkeroever en Luchtbal die automobilisten moeten aansporen om hun wagen buiten het Antwerpse stadscentrum te parkeren, bestaan twee jaar. Ze worden nog niet intensief gebruikt. Al waren er zondag wel wat automobilisten die er voor het eerst hun weg naartoe vonden.

Elien Van Wynsberghe

Een goed gevulde gelijkvloerse verdieping, een degelijk gevulde eerste verdieping en de overige verdiepingen nagenoeg leeg: zo zag de Park & Ride Luchtbal eruit op deze eerste koopzondag van december. Die samenviel met een vol Sportpaleis voor de Grote Sinterklaasshow van Studio 100.

De Nederlandse Steffie komt met haar twee dochtertjes en hun opa het parkeergebouw uitgewandeld. “We komen uit Bergen-op-Zoom en normaal gezien nemen we altijd de auto tot in het centrum”, zegt ze. Maar daar moet ze vandaag niet zijn. “We zijn op weg naar het Sportpaleis en deze formule zat inbegrepen in ons concertticket, dus maken we daar gebruik van. Het is heel makkelijk en voor de kinderen is het een beleving om de tram te nemen.”

Steffie, haar dochtertjes en hun opa.© evw

Voor wie niet in het Sportpaleis moet zijn, pakte De Lijn dit weekend uit met een nieuwe tariefformule: automobilisten die hun wagen in één van de grote parkings aan de rand van de stad achterlaten, kunnen nu een tienbeurtenkaart voor het openbaar vervoer kopen voor tien euro in plaats van voor zeventien euro. Eerder dit najaar werd ook al het combiticket gelanceerd waarbij automobilisten voor vijf euro in de park-and-rides kunnen parkeren en op en neer naar Antwerpen kunnen met de tram of met de bus.

Betaalbaar

De nieuwe actie van De Lijn trok vriendinnen Ellen en Inge uit Hove alvast over de streep. “Voor veel mensen is de prijs nog altijd doorslaggevend. Het openbaar vervoer moet betaalbaar zijn. Alleen dan zijn mensen bereid hun auto thuis of aan de rand van de stad te laten. Nu mijn ouders met pensioen zijn en voordelig een abonnement kunnen kopen, nemen ze vaker de bus”, zegt Ellen. “Maar mijn zus heeft dan weer een auto van haar werk waarmee ze gratis kan rijden, zij rijdt dus vooral met haar auto naar het centrum.”

Zelf zullen ze de komende weken met plezier gebruik maken van hun tienrittenkaart. “We vinden dit een mooie actie want we moeten deze maand verschillende malen in Antwerpen zijn. En nu we weten hoe het werkt, kunnen we het ook makkelijker uitleggen aan vrienden.”

Ellen en Inge.© Patrick De Roo

Tars, Shana en hun twee kinderen moeten net als de Nederlandse Steffie in het Sportpaleis zijn en maken ook voor het eerst gebruik van de Park & Ride. “We komen uit Aarschot en nemen normaal gezien de trein als we in het centrum moeten zijn. Maar nu is dit wel makkelijk. En de website van het Sportpaleis had deze optie aanbevolen.”

Te laat

Dat stilaan meer mensen hun weg naar de park-and-rides vinden, blijkt ook uit cijfers van Lantis, bouwheer van de Oosterweelverbinding. Dit jaar waren er gemiddeld 65% meer parkeerders in de drie parkeergebouwen dan in 2022. Vooral evenementen zorgen voor piekmomenten. Maar er is nog ruimte voor verbetering. En dat wordt meteen duidelijk op de Antwerpse Meir waar heel wat bezoekers de sneeuw trotseerden op deze koopzondag.

“Wij zijn met onze auto tot in het centrum gereden”, zeggen Patrick en Bettina uit Edegem. “Nochtans stopt er een bus op honderd meter van onze voordeur. Maar je kan daar niet op rekenen. Je moet op het openbaar vervoer kunnen rekenen en dat is meestal niet het geval. De auto is dus nog altijd het makkelijkst.”

Maar parkeren in het centrum, daar is een prijskaartje aan verbonden. “De parkings zijn te duur, vinden ze. “Zolang ze er zijn, moeten ze betaalbaarder zijn.”

Patrick en Bettina uit Edegem.© Patrick De Roo

Ook Kelly en Kurt zijn met de wagen gekomen. “We wonen in Schoten maar van de park-and-ride hebben we nog nooit gebruikgemaakt. Wij zijn geen liefhebbers van het openbaar vervoer. Er zit te veel volk op, zeker tijdens het weekend. Dan nemen we liever de wagen. Zo hebben we altijd de vrijheid om te vertrekken wanneer we willen.”

Kelly en Kurt uit Schoten.© Patrick De Roo

Park-and-ride Luchtbal bestaat twee jaar.© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

Tijdens de eerste koopzondag van de maand kwamen shoppers zoals steeds ook met de wagen tot in het centrum van de stad.© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen