Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Brussels parlementslid Fouad Ahidar stapt uit Vooruit: ‘Ik ben diep ontzet door de vele blunders, de veroordelingen voor racisme en seksisme’

Brussels parlementslid Fouad Ahidar stapt uit Vooruit: ‘Ik ben diep ontzet door de vele blunders, de veroordelingen voor racisme en seksisme’
Beeld Wouter Van Vooren

Brussels parlementslid Fouad Ahidar neemt ontslag bij Vooruit, zo meldt hij zondag. Ahidar zegt zich niet meer te kunnen vinden in de koers van de partij en zegt ‘diep ontzet’ te zijn over ‘de vele blunders, de veroordelingen voor racisme en seksisme’.

Er zit al langer een haar in de boter tussen de 50-jarige Ahidar en de partijtop. Zo werd Ahidar vorig jaar door toenmalig voorzitter Conner Rousseau uit het partijbureau gezet omdat hij in Brussel tegen het verbod op onverdoofd slachten had gestemd. En onlangs nog distantieerde de partij zich van enkele controversiële uitspraken van Ahidar over het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Ahidar houdt nu de eer aan zichzelf en stapt uit de partij. In zijn verklaring haalt hij zwaar uit naar de partijtop en naar de koers van de partij. “De koers van de partij komt niet langer overeen met mijn fundamentele waarden van solidariteit, van rechtvaardigheid, gelijkheid en vrijheid. Net omdat die waarden de essentie zijn van politieke engagement wil ik ze blijven verdedigen door een andere weg in te slaan”.

Hij verwijst daarbij onder meer naar het beleid “om kinderen op te sluiten” en de verharding van de standpunten rond migratie. “Ik ben diep ontzet door de vele blunders, de veroordelingen voor racisme en seksisme, en door de betreurenswaardige manier waarop de partij wordt geleid. De partij is meer bezig met haar imago dan met haar waarden”, schrijft Ahidar.

Conner Rousseau

Het racisme-incident rond voormalig partijvoorzitter Conner Rousseau had voor een “grote ethische opschudding” moeten zorgen, maar dat gebeurde volgens Ahidar te weinig.

Dat Rousseau binnen het partijbureau nog bijna unaniem gesteund werd, is volgens Ahidar een teken dat de “geloofwaardigheid te grabbel werd gegooid”. “Gelukkig kwam er het ontslag, maar dat kwam te laat en liet sporen na. Het is een onuitwisbare vlek op onze politieke integriteit en een bewijs van het morele verval aan de top”, aldus Ahidar.

Ahidar - die zowat 25 jaar politiek actief is, eerst bij ID21, VlaamsProgressieven en SLP en nadien bij sp.a/Vooruit - verwijt Vooruit een “onaanvaardbare” machtsconcentratie aan de top. Het is volgens Ahidar zelf ook het einde van een proces dat in gang werd gezet bij zijn uitsluiting uit het partijbureau vorig jaar. “De gebeurtenissen brachten me ertoe mijn plaats binnen de partij te heroverwegen en een duidelijk standpunt in te nemen over de volgende verkiezingen”, schrijft hij. “Ik trek mij terug uit de partij. Niet uit wrok, maar uit teleurstelling”,

Breuk

Aan BRUZZ laat Ahidar weten dat hij in het Brussels parlement blijft zetelen. “Ik werk verder, ook in samenwerking met de leden van One.Brussels-Vooruit in het Brussels parlement. Ik weet zelfs niet of dat als onafhankelijke moet, want Vooruit heeft nooit bestaan in het Brussels parlement, het is One.Brussels. Maar dat zien wel wel. Dit is een breuk met Vooruit nationaal”, aldus Ahidar.

Bij Vooruit wil men niet reageren op de beslissing van Ahidar.