stadion
Stade Joseph Marien
toeschouwers
5794

Twee doelpunten in 5 minuten volstaan net voor Union om Cercle Brugge af te houden

zo 3 december 2023 21:12
  1. 27' - Doelpunt - Mohamed Amoura (1 - 0)
  2. 31' - Doelpunt - Gustaf Nilsson (2 - 0)
  3. 33' - Doelpunt - Kevin Denkey (2 - 1)
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
27'
Mohamed Amoura
27'
1 - 0
31'
Gustaf Nilsson
31'
2 - 0
33'
Kevin Denkey
2 - 1
33'

Union behoudt zijn bonus van 4 punten op eerste achtervolger Anderlecht. Op een winterse voetbalavond wezen Amoura en Nilsson de leider de weg tegen lastige klant Cercle Brugge. Goalgetter Denkey antwoordde snel, maar een tweede tegentreffer viel niet.

Union - Cercle Brugge in een notendop:

Sleutelmoment: In minuut 27 opent Amoura de score, 4 minuten later staat ook de 2-0 al op het bord. Denkey scoort 2 minuten later wel de aansluitingstreffer, maar Cercle zou de achterstand nooit meer kunnen ombuigen.

Man van de Match: Amoura was bij beide goals betrokken en toont zo opnieuw dat hij van enorme waarde is voor Union. Hij zou ook nog tekenen voor de 3-1, maar die wordt uiteindelijk terecht afgevlagd.

Opvallend: De reeks van Union blijft maar duren. In de laatste 10 wedstrijden verloor het geen enkele keer, enkel een gelijkspel tegen Gent zorgt ervoor dat het rapport niet perfect is.

Opvallend (2): Zowel de naam van Amoura als die van Denkey verscheen vandaag nog maar eens op het scorebord. Beide aanvallers zitten aan 9 en 11 goals, maar gaven in onze competitie nog geen enkele assist.

Dubbele klap in 5 minuten

Met Union-Cercle Brugge kregen we op papier een aantrekkelijke afsluiter van de 16e speeldag. Ook op de grasmat - die door de hevige sneeuwval even onbespeelbaar leek - kregen we uiteindelijk een erg smakelijk nagerecht van deze voetbalzondag voorgeschoteld.

Zowel de Brusselaars als de Bruggelingen startten aan de partij met open vizier, met al vroeg kansjes aan beide kanten tot gevolg. Toch waren het de bezoekers van Cercle die de wedstrijd na de openingsminuten in handen namen.

Dat overwicht verzilveren met een doelpunt, lukte dan weer niet. Integendeel, vlak voor het halfuur was het Union dat gevleid op voorsprong kwam via Amoura. De pijlsnelle aanvaller ontsnapte in de rug van de defensie en legde de bal knap weg.

En nog geen 5 minuten later was de zware klap voor Cercle Brugge helemaal een feit. Opnieuw wist Amoura ruimte te vinden in de rug van de verdediging, deze keer opteerde hij voor de voorzet. Lapoussin kraakte zijn volley, maar vond zo wel nog Nilsson, die kon binnenlopen.

Spanning tot het eind

Wedstrijd gespeeld, zou je denken. Maar ook aan de overkant loopt een spits die voldoende heeft aan een halve kans. Op een vrije trap twee minuten na de 2-0 valt de bal voor de voeten van Denkey. Die poeiert het leer in de korte hoek en houdt Cercle zo in de partij.

Maar in de tweede helft zouden de Bruggelingen beetje bij beetje wegdeemsteren en de controle aan de thuisploeg moeten laten. Op 20 minuten van het einde maakte Amoura eindelijk ook de verlossende 3-1, maar door buitenspel van assistgever Rasmussen ging dat feestje niet door.

En dus bleef de spanning in het Dudenpark hangen tot aan het eindsignaal, want in een slotoffensiefje kon Cercle nog 2 keer dreigen.

Maar de gelijkmaker viel niet meer en zo houden de Unionisten de 3 punten uiteindelijk verdiend thuis. Cercle ziet Antwerp en Club over zich springen in het klassement.

Miron Muslic: "Union is een geweldig team"

Miron Muslic (coach Cercle Brugge): "We laten hier een geweldige kans liggen om een punt mee te nemen naar huis. We hebben alles geprobeerd tot het eind, maar het mocht niet zijn. Union is genadeloos en straft alles af, daarom staan ze ook eerste. Maar we bewezen wel dat we topteams op verplaatsing ook aankunnen. En ik vind het een geweldig team. Bedankt voor de ontvangst en volgende week donderdag ben ik zeker aanwezig met een grote sjaal om voor hen te supporteren tegen Liverpool."

Alexander Blessin (coach Union): "De omstandigheden waren niet makkelijk, maar ik ben blij met de zege. We moesten de partij wel vroeger beslist hebben, want nu werd het nog gevaarlijk. Ik zag enkele van mijn spelers met de rug naar de bal staan in de slotfase, ze zetten geen druk meer. Dat kon ons nog punten gekost hebben en dat vind ik dan ook onacceptabel. Maar dit was wel een goeie reactie na de partij tegen Toulouse. En dat Amoura boos naar binnen liep? Dat bespreek ik morgen wel eens met hem."

Fase per fase

21:12

Het zit erop!

Na een attractieve zondagavondmatch waarin we ons geen seconde verveeld hebben, houdt leider Union de 3 punten thuis. De eindstand stond ook aan de rust al op het bord, al waren er in de tweede helft zeker nog voldoende kansen aan beide kanten.

90+6' tweede helft
90+5'

Rodriguez krijgt op de counter de kans om de match helemaal te beslissen, maar stuit op Warleson. Dit moest altijd de 3-1 zijn.

90+4'

Bijna nog 2-2!

Opnieuw krijgen we een flipperkast in de 16 van Union. Daland is uiteindelijk de gelukkige die kan uithalen, maar Burgess gooit zich er nog voor. Weer een grote kans!

90+3'

Ook Vanhoutte incasseert nog een kaart tegen zijn ex-club. Hij onderbrak een aanval.

90+2'

Nu is het echt wel "lange halen, snel thuis" wat Union betreft.

Geert Heremans op Radio 1
90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90'

Denkey tikt over!

Aan de tweede paal duikt Denkey plots moederziel alleen op bij een voorzet vanaf de linkerkant. De Togolees kan zijn voet er nog tegen zetten, maar niet meer voldoende om de bal tegen de touwen te werken. Grote kans in het absolute slot!

88'

De Wilde kan aan de overkant Moris nog eens testen, maar zijn plaatsbal mist kracht. Een minuut later strompelt de middenvelder naar de kant, hij lijkt volledig op.

88'
wissel
86'

Lazare legt naast

Puertas haalt de achterlijn en trekt dan achteruit tot bij Rodriguez. Die draait nog door en legt het leer panklaar voor Lazare, maar die mikt de bal van in de 16 naast de kooi van Warleson.

83'

Cercle probeert wel een slotoffensief op poten te zetten, maar geraakt voorlopig niet voorbij de stevige bonken van Union. Die houden natuurlijk wel van lange ballen en duels.

80'

De Wilde haalt de angel uit een counter van Union met een duidelijke overtreding en gaat zo ook op de bon. Het wordt stilaan alles of niets voor de bezoekers.

79'
78'

Op een vrije trap blijft de bal even hangen voor het doel van Moris. De Union-defensie kan het leer uiteindelijk wel wegtikken, maar de bal belandt zo bij De Wilde. Die probeert het met een verre plaatsbal, Moris duwt over.