Met dank aan Thiago en Zinckernagel: Club Brugge opnieuw in top zes na eenvoudige zege tegen flauw Standard

Club Brugge komt onder stoom: het pakte zondagavond een tweede competitiezege op rij (2-0) én verzamelde nu al vijf opeenvolgende clean sheets. Standard had in Jan Breydel helemaal niéts te zeggen en liep na drie minuten al achter de feiten na een goal van Thiago.

Junior Verbeeke

Het begint te lopen bij Club Brugge: zes van de laatste matchen werden gewonnen, en Deila en co verzamelden ook al vier clean sheets op rij. Standard en ex-coach Hoefkens waren gewaarschuwd, maar blijkbaar niet genoeg. Amper drie minuten duurde het voor Thiago de openingstreffer in de doel buffelde. Dat gebeurde op een prima zwieper van Zinckernagel waarop Vanheusden te kort dekte. De bezoekers begonnen aan de wedstrijd met een achterstand.

Boeken vroeg toe

Ondertussen was de Brugse trein vertrokken: 20 minuten werd Standard van het kastje naar de muur gespeeld. In die tijdspanne had Jutgla eigenlijk de 2-0 moeten scoren, maar de Spanjaard mikte de bal net naast. Halverwege de eerste helft ging het tempo wat zakken. Club monopoliseerde de bal, speelde rustig rond maar toonde minder drang naar voor. En daar hadden de Rouches wel oren naar. De bezoekers kregen ademruimte om zélf eens aan te vallen, iets wat tot dan maar moeilijk lukte. Zo gleed Kawabe net te kort op een goede voorzet naar doel te schieten. Kanga probeerde het ook nog met een flauw schot in de handen van Mignolet.

© AP

Club moest opletten dat het Standard niet te dicht liet komen en dwingender naar die 2-0 zoeken. Dat gebeurde kort na de rust. Het storen en druk zetten gebeurde opnieuw intensiever, en na amper tien minuten lag het tweede doelpunt binnen. Op een mislukt schot van Spileers kon Zinckernagel afdrukken. Zijn schot veranderde onderweg nog van richting via O’Neill, waardoor Bodart op het verkeerde been stond. Een dubbele achterstand voor Standard: na 55 minuten leek het eigenlijk al boeken toe.

Grootste kans in blessuretijd

Blauw-zwart zat in een zetel: logischerwijs ging het tempo opnieuw zakken. Jammer voor de verkleumde supporters in Jan Breydel, waar de temperatuur met het vriespunt flirtte. We zaten bijna in minuut 70 toen Jutgla nog eens kon schieten op aangeven van Zinckernagel, die een counter had gelanceerd. De hoek bleek echter te scherp. Aan de overkant liet Standard het allemaal begaan: vooral offensief toonde de ploeg van Hoefkens helemaal niéts na de rust. Alsof de Rouches zich al neergelegd hadden bij een nederlaag. Een corner in minuut 79: dat was toen het belangrijkste wapenfeit.

Deila wou niet berusten: hij bracht Nusa en Skov Olsen, intrinsiek twee sleutelspelers, nog voor het slotkwartier. Dat zorgde voor iets meer elektriciteit. Skov Olsen sneed al snel naar binnen en krulde de derde goal net boven de kruising. Club kreeg wel nog slecht nieuws toen Maxim De Cuyper niet meer verder kon. Hij ging zitten en moest vervangen worden. Ook Buchanan ging naar de kant. Odoi en Meijer mochten de slotfase nog komen vol maken.

Voorbij Genk

Het was aftellen tot ref Vergoote een laatste keer op zijn fluitje blies: veel gebeurde er niet meer. Jutgla kreeg nog één grote kans toen hij goed bediend werd door Meijer, maar niet overhoeks kon afwerken. De grootste kans voor Standard viel ook in de blessuretijd toen Mignolet moest tussenkomen omdat Ohio zich door de verdediging gewurmd had. Maar 2-0 bleef de eindstand. Club duikt zo opnieuw binnen in de top-6, waar het zeker al Genk (en mogelijk Cercle) inhaalt. Met een vijfde clean sheet op rij en hernieuwde moed.