© REUTERS

IS spreekt eerdere berichten tegen: geen Belg betrokken bij aanslag in Parijs

Er was dan toch geen Belg betrokken bij de meest recente aanslag in Parijs. Dat schrijft terreurgroep Islamitische Staat (IS) in haar tijdschrift Rumiyah. Opmerkelijk, want eerder had IS Abu Yusuf Al-Belgiki genoemd als verantwoordelijke voor de aanslag.

Guy Stevens

De schietpartij speelde zich op 20 april rond 20.50 uur af ter hoogte van de winkel Marks & Spencer op de bekende Champs Elysées in Parijs. Een ooggetuige zag hoe een man uit een zilvergrijze auto stapte en met een automatisch vuurwapen op een politiewagen begon te schieten. Hierin zaten agenten die een metro-ingang bewaakten. Eén politieagent - Xavier Jugelé - kwam om het leven, en drie anderen -twee agenten en een toerist- raakten gewond. De politie slaagde erin de dader - Karim Cheurfi (39) - neer te schieten, die ter plaatse overleed.

Al-Belgiki

De aanslag werd al snel opgeëist door Islamitische Staat (IS). De terreurgroep claimde ook dat de aanslag op poten was gezet door Abu Yusuf Al-Belgiki, wat ‘de Belg’ betekent. Het plaatste onze veiligheidsdiensten voor een groot mysterie: wie is die Belg die te maken heeft met de aanslag? En betekent het dat er dus nog iemand gevaarlijk op vrije voeten is?

In het nieuwe nummer van Rumiyah, het tijdschrift van IS, komt de terreurgroep terug op die woorden. “We gebruikten die naam om veiligheidsredenen”, staat er te lezen. De dader wordt er Abu Yusuf Al-Firanisi genoemd, wat de Fransman betekent en dus de bijnaam van Cheurfi is.

Opeisingen

In het verleden werd beweerd dat lone wolves - IS-strijders in het Westen die op eigen houtje een aanslag plannen en uitvoeren - eerst een video naar de terreurgroep stuurden die IS na de aanslag kon verspreiden om de aanslag op te eisen.

De recente vergissing en rechtzetting zouden erop kunnen wijzen dat Cheurfi, de dader, niet echt aangesloten was bij IS maar de terreurgroep de aanslag gewoon opeiste om het Westen verder bang te maken. Ze zou kunnen zijn voortgegaan op het gerucht na de aanslag dat een mededader, een Belg, nog op de vlucht was. Dat gerucht bleek niet te kloppen, maar IS had dat mogelijk niet op tijd gezien. Daardoor komen er meteen ook bij andere aanslagen zonder opeisingsvideo vraagtekens te staan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer