Geradicaliseerde twintiger die toeristen neerstak in Parijs had trouw gezworen aan IS, moeder waarschuwde politie in oktober

Bij een mesaanval in het centrum van Parijs zijn zaterdagavond één dode en twee gewonden gevallen. De aanvaller werd kort na de feiten opgepakt. Hij stond bij de veiligheidsdiensten bekend voor psychiatrische problemen en radicaal islamisme en had in een video trouw gezworen aan terreurorganisatie Islamitische Staat. Ook drie mannen uit zijn entourage zijn opgepakt, bevestigt het nationale antiterroristische parket.

jvh wver
Bron: Belga, Le Parisien, RTL

De man viel zaterdagavond omstreeks 21 uur willekeurig mensen aan met een mes, nabij de Eiffeltoren in het vijftiende arrondissement van Parijs. Eerst werd een jongeman in de rug en schouder geraakt, hij bezweek aan zijn verwondingen. Zijn vriendin werd gered door een taxichauffeur die de gebeurtenissen zag gebeuren, en ingreep. Even later viel de man opnieuw toevallige voorbijgangers aan, aan de andere kant van de Pont de Bir-Hakeim. Hij haalde met een hamer uit naar een 66-jarige Brit, en viel later ook een Franse zestiger aan.

Op dat moment werd de dader al achtervolgd door de politie, die hem even later met een taser overmeesterde en vervolgens arresteerde. “De agenten hebben zojuist dapper een aanvaller opgepakt die het gemunt had op voorbijgangers in Parijs, in de buurt van de Quai de Grenelle”, meldt Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin.

(Lees verder onder de tweet en video.)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Slachtoffers

Het dodelijke slachtoffer is een jonge Duitser van Filipijnse origine. Zijn vriendin is “extreem geshockeerd”, aldus Darmanin. De Franse president Emmanuel Macron heeft zondagochtend zijn medeleven betuigd aan de familie en vrienden van het dodelijke slachtoffer. Premier Elisabeth Borne had eerder al duidelijk gemaakt dat de Fransen “niet zullen toegeven aan terrorisme. Nooit.”

De Britse toerist liep een wonde op aan het oog, de Franse zestiger was naar verluidt vooral in shock. Ze zouden inmiddels allebei weer “in goede gezondheid vertoeven”, aldus minister van Volksgezondheid Aurélien Rousseau. “Ze liepen oppervlakkige verwondingen op, maar natuurlijk ook psychologische trauma’s die immens zullen zijn. Zoals ook de mensen die het slachtoffer vergezelden dat helaas stierf aan een steekwond.”

(Lees verder onder de tweet.)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Motivatie

De aanvaller – de 26-jarige Armand R.-M. – werd volgens Darmanin in 1997 geboren in Frankrijk uit Iraanse ouders, en heeft de Franse nationaliteit. Volgens een politiebron zou hij bij zijn arrestatie “Allah akbar” geroepen hebben. De man zou na de aanval verklaard hebben dat hij niet kon verdragen dat zowel in Afghanistan als Palestina moslims vermoord worden, en dat hij vindt dat Frankrijk “medeplichtig is aan wat Israël” daar doet.

Op hetzelfde moment als de feiten werd een opeisingsvideo op sociale media geplaatst door de aanvaller. In die video heeft de man het over “de actualiteit, de regering, en de moord op onschuldige moslims”, aldus een veiligheidsbron. In de video, die de man voor zijn aanval had opgenomen, zwoer hij trouw aan Islamitische Staat. “Hij sprak in het Arabisch en gaf zijn steun aan jihadisten die actief zijn in verschillende gebieden”, zei procureur Jean-François Ricard op een persconferentie. “De video werd gepost op zijn account op X, dat begin oktober werd opgestart, en talrijke publicaties over Hamas, Gaza en Palestina in het algemeen bevatte”, aldus de magistraat.

Volgens Franse media stond de man via sociale media ook in contact met de moordenaar van de Franse geschiedenisleerkracht Samuel Paty, die in oktober 2020 om het leven werd gebracht door een islamistische terrorist. Hij zou eveneens in contact hebben gestaan met de moordenaars van twee Franse politieagenten in 2016, en de moordenaar van een katholieke priester datzelfde jaar. In oktober had zijn moeder nog tegen de politie gezegd dat ze bezorgd was over haar zoon. Dat was volgens Ricard destijds echter geen reden om tot actie over te gaan.

(Lees verder onder de foto.)

Armand R.-M. verspreidde net voor zijn aanval een opeisingsvideo.© rr

Gekend bij gerecht

R.-M. werd in 2016 al eens veroordeeld tot vijf jaar cel, omdat hij plannen had om een aanslag te plegen in de Parijse kantorenwijk La Défense. Hij stond daarom ook op een terreurlijst van de Franse veiligheidsdiensten. “Hij heeft zijn straf uitgezeten (de man werd na vier jaar vrijgelaten, red.), en werd opgevolgd omdat hij zware psychiatrische problemen had”, aldus Darmanin. “Hij werd psychiatrisch en neurologisch behandeld.” De man zou na zijn celstraf terug zijn ingetrokken bij zijn ouders.

De bron bij de veiligheidsdiensten omschrijft de man als “zeer onstabiel, zeer beïnvloedbaar”. “Werd hij medisch opgevolgd zoals het moest zijn, en zoals dat een tijdlang gebeurd is? Dat is een vraag die gesteld zal worden”, klinkt het.

Het Franse antiterreurparket heeft een onderzoek geopend voor moord, poging tot moord in het kader van terrorisme, en criminele terroristische samenzwering.

© EPA-EFE

© REUTERS

© AFP

© REUTERS

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer