De Venezolaanse president Nicolas Maduro.© EPA-EFE

Referendum over aanhechting olierijk gebied in Guyana: 96 procent van Venezolanen is voor

Een overweldigende meerderheid van de Venezolanen wil dat het olierijke gebied Essequibo in buurland Guyana Venezolaans wordt. Het gebied in kwestie beslaat twee derde van Guyana. Bij een referendum zondag stemde 95,93 procent van de kiezers voor, laat de Nationale Kiesraad weten. Meer dan 10 miljoen Venezolanen gingen stemmen, ruim een derde van de totale bevolking.

gjs
Bron: BELGA

Venezuela neemt met het referendum alvast een voorschot op de uitkomst van een juridisch dispuut voor het Internationale Hof van Justitie in Den Haag over het betwiste gebied. Het Hof ging niet in op de vraag van Guyana om het referendum te verbieden, maar vroeg Caracas wel om geen maatregelen te nemen die de spanningen kunnen verhogen.

Op sociale media betwisten tegenstanders van de autoritair geleide regering in Caracas de hoge opkomstcijfers. 

Arbitragecommissie

 Het geschil tussen beide landen speelt al veel langer en in 1899 bepaalde een arbitragecommissie dat Essequibo tot Guyana behoort. Maar Venezuela houdt vol dat de rivier de Essequibo zijn oostelijke grens vormt, al sinds 1777, toen Venezuela nog een Spaanse kolonie was.

Onlangs kondigde Guyana een nieuwe olievondst in de Essequibo aan van meer dan tien miljard vaten. De eerste vondsten dateren uit 2015. De nieuwe vondst heeft de zaak verder doen escaleren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer