© AP

Amerikaans oorlogsschip is “illegaal” Chinese wateren binnengevaren, zegt Peking: “Chinese veiligheid geschonden”

China zegt dat een Amerikaans oorlogsschip “illegaal” is binnengedrongen in gebieden die door Peking worden geclaimd in de omstreden Zuid-Chinese Zee. De USS Gabrielle Giffords naderde maandag zonder toestemming de Second Thomas Shoal, die ongeveer 200 kilometer ten westen van de Filipijnen ligt en binnen de exclusieve economische zone van het land valt, zei een woordvoerder van het Chinese leger.

gjs
Bron: BELGA

De VS hebben de veiligheid en soevereiniteit van China geschonden en de stabiliteit in de regio verstoord, aldus nog het Chinese leger. De Amerikaanse marine reageerde in eerste instantie niet op een verzoek om uitleg over het manoeuvre.

Er is al tientallen jaren een geschil tussen Peking en Manilla over het gebied van wijdverspreide riffen en eilanden ten westen van de Filipijnen en ver ten zuiden van China. De patrouillerende kustwachten van de landen voeren daar regelmatig gevaarlijke manoeuvres uit. De strijdkrachten van de Verenigde Staten, een bondgenoot van de Filipijnen, en China hebben elkaar ook beschuldigd van gevaarlijk gedrag in de regio.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer