Thomas Tolstrup

Scans in ziekenhuizen voortaan tegen vaste tarieven, Artsensyndicaat BVAS en radiologen trekken naar Grondwettelijk Hof 

Vanaf vandaag mogen ziekenhuizen geen ereloonsupplementen meer vragen voor MRI- of CT-scans die tijdens de normale werkuren gebeuren of bij dringende scans. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Artsensyndicaat BVAS en de Belgian Society of Radiology (BSR) gaan niet akkoord met die inperking, en trekken samen naar het Grondwettelijk Hof. 

Wie in België in het ziekenhuis een CT-scan of MRI-scan laat uitvoeren, betaalt daar in veel gevallen ereloonsupplementen op. Dat is een bijkomend bedrag dat een arts mag vragen. Een wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bepaalt nu dat ziekenhuizen voortaan medische beeldvorming moeten aanbieden aan officiële, vaste tarieven.

Het gaat dan in de eerste plaats om dringende scans. Denk bijvoorbeeld aan signalen die kunnen wijzen op kanker zoals een onrustwekkend bolletje. Ook voor andere scans die tijdens de kantooruren kunnen plaatsvinden, mag geen supplement meer gevraagd worden.

Dat mag enkel nog voor niet-dringende scans die plaatsvinden buiten de kantooruren, op feestdagen of in weekends. Maar ook dan gelden er voorwaarden. Zo moet de patiënt altijd ingelicht worden over de voorwaarden en moet de patiënt ook zijn uitdrukkelijke toestemming geven.

"Voor een CT-scan of een MRI- scan móét je naar het ziekenhuis", zegt Vandenbroucke. "Mensen hebben dan geen andere keuze. Precies daarom moeten de financiële drempels in elk ziekenhuis zo laag mogelijk zijn. Zo heeft iedereen toegang tot de juiste en beste zorg wanneer dat nodig is."

Radiologen en artsensyndicaat naar Grondwettelijk Hof

Belgische Vereniging Artsensyndicaten (BVAS) en de Belgian Society of Radiology kondigen nu aan dat ze die beslissing zullen aanvechten. Ze stappen naar het Grondwettelijk Hof met een verzoekschrift tot schorsing en vernietiging van de wet.

"Minister Vandenbroucke schendt met zijn wettelijk verbod eenzijdig de conventie die artsen en ziekenfondsen hebben gesloten", luidt het in het persbericht. "Daarmee zet hij het conventiesysteem zelf op losse schroeven. Wat voor zin heeft het nog om tariefafspraken te maken als de minister met een wettelijk initiatief die afspraken onderuit haalt?"

Beide artsenorganisaties "hebben de minister herhaaldelijk gewaarschuwd" dat het onmogelijk is de wet uit te voeren zonder patiënten te benadelen, met bijvoorbeeld langere wachttijden tot gevolg. Daarnaast wijzen BVAS en BSR erop dat vele ziekenhuizen in de rode cijfers zitten en dat ze op de extra inkomsten van supplementen rekenen om financieel het hoofd boven water te houden.

Meest gelezen